Jadłospis dla całej rodziny
Nie chodzi tu o to, żeby cała rodzina przeszła na dietę, lecz o to, aby gotować takie dania, jakie z chęcią zjedzą wszyscy domownicy – dla oszczędności czasu i ułatwienia sobie życia. Dlatego do tego jadłospisu wybrałam potrawy, które smakują niemal każdemu i zupełnie nie kojarzą się z dietą. Po prostu gotujemy większą ilość, dzięki czemu osoba dietująca, jak reszta rodziny ma co jeść (i to na dodatek same zdrowe rzeczy).
Faza 1. a gotowanie dla rodziny.
Ta faza jest zbliżona do tradycyjnego żywienia, wystarczy więc dodać do dań trochę tłuszczu (np. smażyć mięso na tłuszczu lub już upieczone polać odrobiną stopionego masła kub oliwy z oliwek).
Przepis na indyka w ziołach jest bardzo uniwersalny – pasuje do każdej fazy i z chęcią je zje także reszta rodziny, można je jeść na ciepło jako mięso obiadowe lub na zimno jako składnik sałatki. Może też służyć domownikom jako wędlina na kanapki.
Faza 2. a gotowanie dla rodziny.
W przypadku mięsa i ryb – analogiczna sytuacja, jak w fazie 1. – można dodać trochę tłuszczu, a dodatkowo także jakieś węglowodany (ryż, kasza, ziemniaki). Można ugotować w fazie 1. więcej kaszy czy ryżu z myślą o domownikach, gdy Ty będziesz odbywać 2. fazę.
Faza 3. a gotowanie dla rodziny.
Tu będzie najmniej problemów – wystarczy do obiadu dodać węglowodany typu ryż czy kasza.
Poniedziałek i wtorek – 1. faza
Śniadanie: pieczona owsianka jabłkowo-korzenna
II śniadanie: pomarańcza
Obiad: zupa hambugerowa, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej zielonej, jabłko
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: makaron z sosem tuńczykowym, kilka kiszonych ogórków
Środa i czwartek – 2. faza
Śniadanie: 120 g indyka pieczonego w ziołach, papryka czerwona (dla rodziny dodatkowo pieczywo)
II śniadanie: 90 g łososia wędzonego, ogórek
Obiad: hiciorskie kotlety, 2 szklanki gotowanych brokułów (dla rodziny dodatkowo ziemniaki, kasza lub ryż)
Podwieczorek: 90 g łososia wędzonego, rzodkiewki
Kolacja: sałatka z indyka pieczonego w ziołach, selera naciowego, ogórka, różnokolorowych papryk i musztardy (dla rodziny z dodatkiem oliwy z oliwek i pieczywa)
Piątek, sobota i niedziela – 3. faza
Śniadanie: muffinki śniadaniowe wytrawne, grejpfrut
II śniadanie: batony orzechowo-kawowe, marchewka
Obiad: pierś kurczaka 120 g usmażona na oleju, ugotowany kalafior, surówka z pomidorów z oliwą z oliwek (dla rodziny dodatkowo ziemniaki, kasza lub ryż)
Podwieczorek: 1/4 szklanki pestek dyni, papryka czerwona
Kolacja: sałatka jarzynowa tradycyjna, kromka chleba esseńskiego lub gryczanego (dla rodziny takie samo lub dowolne)
One Comment
Pingback: