Hiciorskie kotlety na każdą fazę
Bardzo dobry przepis czytelniczki bloga – smaczne, aromatyczne kotlety mięsno-warzywne pasujące do każdej fazy diety.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla każdej fazy, w zależności od dodatków (szczegóły poniżej). Składniki na 10 porcji. Jedna porcja odpowiada ilości białka na posiłek główny w każdej fazie, a połowa porcji może być przekąską w fazie 2.
Składniki:
- 1/2 kg chudego mięsa mielonego bez konserwantów z indyka,
- 1/2 kg chudej mielonej wołowiny bez konserwantów,
- 1 kg białej kapusty świeżej (można zastąpić w fazie 1. i 2. brokułem albo w fazie 3. kalafiorem),,
- duża cebula ,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 białka,
- zielenina do wyboru: duży pęczek natki pietruszki, pęczek kolendry, koperku i szczypiorku, może też być świeży szpinak,
- opcjonalnie: por, pieczarki (każda faza), marchew (faza 1. i 3.) lub inne dozwolone w danej fazie warzywa,
- przyprawy: sól pieprz czarny, papryka słodka i ostra, chili, gałka muszkatołowa, bazylia, kurkuma, szczypta cynamonu i inne ulubione (moja propozycja doprawienia kotletów: 2,5 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej).
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
- Kapustę zetrzeć na grubej tarce lub zmiksować na grubą sieczkę w mikserze kielichowym.
- Startą kapustę zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić i odcisnąć.
- W naprawdę dużej misce (użyłam największego garnka, jaki mam) wymieszać posiekaną kapustę, ewentualnie inne warzywa, mięso i pozostałe składniki, białka i przyprawy, wyrobić dobrze i odstawić na pół godziny.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kotleciki (wg autorki przepisu najlepiej pieką się takie o średnicy ok. 8-10 cm i grubości 1 cm), upiec do zrumienienia, co trwa ok. 30 minut. Można pod koniec włączyć termoobieg, aby ładnie się zezłociły.
- Gotowe kotlety podzielić na 10 porcji.
Przepis powyżej to wersja podstawowa, pasująca do każdej fazy, można jednak pokusić się o warianty dopasowane do fazy 1. i 3.
Wariant dla fazy 1.: Zamiast piec kotlety w piekarniku, ugotować w sosie pomidorowym. Sos zrobić z uduszonej cebuli, czosnku, dużej ilości pomidorów lub z puszki, łyżki koncentratu pomidorowego, chili i przypraw. Uformowane kotleciki wkładać do gotującego się sosu, ugotować.
Wariant dla fazy 3.: Kotlety usmażyć na oleju, następnie włożyć do pomidorowego sosu.
Mój komentarz:
Przepis wraz z nazwą kotletów („hiciorskie”) pochodzą od czytelniczki Izabeli, która zamieściła go w grupie facebookowej „Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie” (mamy tam zwyczaj dzielenia się najlepszymi przepisami).
Przyznam, że dodanie do mięsa mielonego dużej ilości kapusty to bardzo sprytne posunięcie – jej smaku za bardzo nie czuć, za to daje objętość (kotletów wychodzi bardzo dużo, na pewno więcej niż jeden na porcję) oraz wilgotność – wrażenie, że kotlety są dużo tłustsze niż w rzeczywistości. Pięknie pachną w czasie pieczenia i smażenia.
W efekcie otrzymujemy dużą ilość bardzo smacznych kotletów, których smak – dzięki zmianie warzyw i przypraw – może być za każdym razem trochę inny. Jeśli nie przesadzimy z przyprawami, danie chętnie zjedzą także dzieci (można robić z nimi kanapki do szkoły). Bardzo dobrze się mrożą.
3 komentarze
Ania
Czy można zrobić bez białek? ewentualnie czym je zastąpić?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można pominąć białka, nie zrobi to wielkiej różnicy.
Ania
Dziękuję za szybką odpowiedz 🙂 jutro wypróbuję przepis 🙂