Przepisy

Hiciorskie kotlety na każdą fazę

Bardzo dobry przepis czytelniczki bloga – smaczne, aromatyczne kotlety mięsno-warzywne pasujące do każdej fazy diety.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla każdej fazy, w zależności od dodatków (szczegóły poniżej). Składniki na 10 porcji. Jedna porcja odpowiada ilości białka na posiłek główny w każdej fazie, a połowa porcji może być przekąską w fazie 2. 

Składniki:

  • 1/2 kg chudego mięsa mielonego bez konserwantów z indyka,
  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny bez konserwantów,
  • 1 kg białej kapusty świeżej (można zastąpić w fazie 1. i 2. brokułem albo w fazie 3. kalafiorem),,
  • duża cebula ,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 białka,
  • zielenina do wyboru: duży pęczek natki pietruszki, pęczek kolendry, koperku i szczypiorku, może też być świeży szpinak,
  • opcjonalnie: por, pieczarki (każda faza), marchew (faza 1. i 3.) lub inne dozwolone w danej fazie warzywa,
  • przyprawy: sól pieprz czarny, papryka słodka i ostra, chili, gałka muszkatołowa, bazylia, kurkuma, szczypta cynamonu i inne ulubione (moja propozycja doprawienia kotletów: 2,5 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej).
  1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. Kapustę zetrzeć na grubej tarce lub zmiksować na grubą sieczkę w mikserze kielichowym.
  3. Startą kapustę zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić i odcisnąć.
  4. W naprawdę dużej misce (użyłam największego garnka, jaki mam) wymieszać posiekaną kapustę, ewentualnie inne warzywa, mięso i pozostałe składniki, białka i przyprawy, wyrobić dobrze i odstawić na pół godziny.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kotleciki (wg autorki przepisu najlepiej pieką się takie o średnicy ok. 8-10 cm i grubości 1 cm), upiec do zrumienienia, co trwa ok. 30 minut. Można pod koniec włączyć termoobieg, aby ładnie się zezłociły.
  6. Gotowe kotlety podzielić na 10 porcji.

Przepis powyżej to wersja podstawowa, pasująca do każdej fazy, można jednak pokusić się o warianty dopasowane do fazy 1. i 3.
Wariant dla fazy 1.: Zamiast piec kotlety w piekarniku, ugotować w sosie pomidorowym. Sos zrobić z uduszonej cebuli, czosnku, dużej ilości pomidorów lub z puszki, łyżki koncentratu pomidorowego, chili i przypraw. Uformowane kotleciki wkładać do gotującego się sosu, ugotować.
Wariant dla fazy 3.: Kotlety usmażyć na oleju, następnie włożyć do pomidorowego sosu.

Mój komentarz:
Przepis wraz z nazwą kotletów („hiciorskie”) pochodzą od czytelniczki Izabeli, która zamieściła go w grupie facebookowej „Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie” (mamy tam zwyczaj dzielenia się najlepszymi przepisami).

Przyznam, że dodanie do mięsa mielonego dużej ilości kapusty to bardzo sprytne posunięcie – jej smaku za bardzo nie czuć, za to daje objętość (kotletów wychodzi bardzo dużo, na pewno więcej niż jeden na porcję) oraz wilgotność – wrażenie, że kotlety są dużo tłustsze niż w rzeczywistości. Pięknie pachną w czasie pieczenia i smażenia.

W efekcie otrzymujemy dużą ilość bardzo smacznych kotletów, których smak – dzięki zmianie warzyw i przypraw – może być za każdym razem trochę inny. Jeśli nie przesadzimy z przyprawami, danie chętnie zjedzą także dzieci (można robić z nimi kanapki do szkoły). Bardzo dobrze się mrożą.

image_print

NOWOŚĆ! 👉 ZOBACZ MÓJ E-KURS "RESET METABOLIZMU W 28 DNI" 👈 PROMOCJA DO 31.12.2024

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *