Przepisy

Kurczak balsamico z pieczonymi patatami

Bardzo pyszne danie i ciężko określić, co jest gwiazdą tego zestawu, bo zarówno balsamiczny kurczak, jak i słodkie, doprawione pikantnie pataty oraz świeży orzeźwiający ogórek smakują same w sobie doskonale. Możecie podać taką potrawę rodzinie czy gościom – na pewno nie będą protestować, że dietetyczna 😉

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3. Składniki na 2 porcje. Na obiad dodatkowo należy zjeść owoc 3-fazowy i oczywiście zawsze można dodać więcej warzyw. 

Składniki:

  • 240 g filetów z piersi kurczaka,
  • duży patat,
  • 4 ogórki szklarniowe lub 2 sałatkowe (wężowe),
  • 2 łyżki posiekanej drobno czerwonej cebuli,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • płaska łyżeczka ksylitolu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • rozmaryn świeży lub suszony.
  1. Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek.
  2. Wymieszać 2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz i łyżeczkę suszonego rozmarynu lub jedną gałązkę świeżego i do tej marynaty włożyć kurczaka na ok. 15 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  4. Pataty obrać, pokroić w poprzek na pół, a następnie każdą taką połówkę na ćwiartki, włożyć do żaroodpornej formy, posypać solą, pieprzem, łyżeczką suszonego rozmarynu (lub listkami z gałązki świeżego), skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut (aż będą miękkie).
  5. Patelnię do grillowania (lub zwykłą) rozgrzać.
  6. Wyjąć kurczaka z marynaty (marynatę zachować), przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż będzie ścięty (ok. 4-5 minut z każdej strony).
  7. Kurczaka wyjąć z patelni, na którą wlać resztę marynaty, zagotować i polać nim kurczaka.
  8. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z czerwoną cebulą, polać 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą, pieprzem, ksylitolem.

Przepis pochodzi z Kwestii smaku (z moimi modyfikacjami). 

Mój komentarz:

Bardzo pyszne danie i ciężko określić, co jest gwiazdą tego zestawu, bo zarówno balsamiczny kurczak, jak i słodkie, doprawione pikantnie pataty oraz świeży orzeźwiający ogórek smakują same w sobie doskonale. Może podać taką potrawę rodzinie czy gościom – na pewno nie będą protestować, że dietetyczne 😉

Marynowanie kurczaka w occie balsamicznym to dobry pomysł i myślę, że ma szansę sprawdzić się w fazie 2. – wówczas trzeba pominąć oliwę, a upiec można w folii; sądzę, że tak przygotowane mięso będzie soczyste i aromatyczne.

Przeprowadziłam też eksperyment z pieczeniem patatów w skórce (wyczytałam w internetach, że można tak robić) jednak skórka była twarda, ale plus był taki, że bardzo łatwo było ją zdjąć. Być może pieczenie ze skórką sprawdzi się w przypadku niewielkich młodych patatów.

Jeśli w daniu pominie się oliwę – będzie pasować do fazy 1.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

16 komentarzy

Skomentuj Ewa - SzybkaPrzemiana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *