Ryba po śródziemnomorsku
Szybkie, łatwe, a przy tym niesamowicie smaczne danie. Ryba w gęstym pomidorowym sosie z czarnymi oliwkami i bazylią to strzał w dziesiątkę! Danie w klimacie kuchni śródziemnomorskiej budzi wakacyjne skojarzenia.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na obiad lub kolację.
Składniki na 5 porcji:
- 900 g ryby dozwolonej w 3. fazie, np. halibuta,
- 2 puszki pomidorów krojonych lub w sezonie 800 g krojonych bez skórki,
- szklanka czarnych oliwek wydrylowanych,
- 3 łyżki kaparów (można pominąć),
- garść świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wariant dla fazy 1.: pominąć oliwki i oliwę, również będzie smacznie.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Pomidory wymieszaj z oregano, garścią posiekanej bazylii, wydrylowanymi oliwkami, odsączonymi kaparami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Rybę pokrój w mniejsze kawałki, ułóż w dość dużym w naczyniu żaroodpornym.
- Zalej rybę pomidorowym sosem. Całość skrop oliwą z oliwek.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piecz ok. 25-30 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
- Podawać np. z pieczonym batatem lub pure z kalafiora.
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam od madame Edith, tylko lekko go zmodyfikowałam (czemu sama nie wpadłam na to danie?!) Tak nam smakowało, że w przyszły weekend robimy znowu. Uwielbiam dania, które robi się dosłownie chwilę, a efekt jest świetny
Jeśli chodzi o wybór ryby, użyłam halibuta, zgodnie z fazą 3., jednak uważam, że jest zbyt drogi, żeby często go jadać (kosztował ok. 60 zł/kg). Rozważyłabym wybór dorsza, którego co prawda nie ma liście fazy 3., ale nie niczego takiego w tej rybie, co mogłoby zakłócić tę fazę.