
Kokosowe trufle z batatów
Eksperymentów ze zdrowymi słodkościami ciąg dalszy. Spodziewałam się, że trufle z batatów będą miały intensywnie batatowy smak, a tymczasem – moim zdaniem – nie jest zbyt wyczuwalny. Smakują raczej kokosowo. I ten kolor!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje przekąskowe.
Składniki:
- szklanka pure z batata*,
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany też ostatecznie może być),
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- szczypta soli,
- garść wiórków kokosowych do obtoczenia.
* ugotowany/upieczony batat następnie zmiksowany na pure, na szklankę pure potrzebny jest jeden mały batat
- Do pure dodać wszystkie składniki z wyjątkiem wiórków i dokładnie wymieszać.
- Następnie formować małe kulki i obtaczać je w wiórkach. Można przed formowaniem kulek schłodzić masę w lodówce, ale jeśli konsystencja jest dobra, można je lepić od razu.
- Przechowywać w lodówce.
Mój komentarz:
Przepis ten pochodzi z książki Sarah Wilson pt. „Rzucam cukier”, a wyszperała go czytelniczka bloga i opublikowała w naszej grupie „Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie”. Trochę go zmieniłam (w oryginale w składzie był krem kokosowy, który jest dość trudno dostępny, więc go pominęłam).
I tak jak pisałam we wstępie, batata jakoś szczególnie nie czuć (chyba, że ktoś go nie lubi – wtedy podejrzewam, że będzie wyczuwalny), wyczuwam natomiast nie wiem jaki cudem maślaną nutkę. Generalnie efekt przerósł moje oczekiwania – nie spodziewałam się, że będą tak dobre.


2 komentarze
Irena
Moja masa jest ciągle za rzadka. Ja batat gotowałam. Pewnie lepiej by wyszło z pieczonego. Teraz nie wiem czy dadzą się zrobić kulki, kiedy masa się trochę schłodzi. Zobaczymy.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Chyba faktycznie ten pieczony jest bardziej suchy. Mam nadzieję, że mimi wszystko trufle się udadzą .