Kurczak kokosowy z pieczonymi warzywami
Słodki smak pieczonych warzyw korzeniowych podrasowany aromatem kokosa – niebiańsko dobre danie… Dietetyczne, gdyby ktoś pytał 🙂
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad lub kolację. 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 480 g piersi kurczaka,
- 2 buraki,
- 2 marchewki,
- batat (słodki ziemniak),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- przyprawy do warzyw: sól, papryka, bazylia, czosnek granulowany, oregano, kolendra
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, chili, czosnek granulowany.
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Marchewki pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm.
3. Buraki i pataty obrać, następnie pokroić w grubą kostkę. Warzywa wyłożyć na dużej blasze, posypać przyprawami i piec w piekarniku przez ok. 40 minut do miękkości buraków (pieką się najdłużej).
4. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić na patelnię filety z kurczaka oprószone przyprawami i smażyć kilka minut z każdej strony.
5. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni, następnie na tej samej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju kokosowego, wrzucić upieczone warzywa i smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
6. Porcję kurczaka podawać z porcją usmażonych warzyw.
Mój komentarz:
Inspiracją do powstania tego dania była zapiekanka z buraków, dyni i marchwi – danie 1. fazy diety. Zamieniłam dynię na pataty, dorzuciłam kurczaka i podrasowałam całość olejem kokosowym. Wyszło niebiańsko dobre danie… Dietetyczne, gdyby ktoś pytał 🙂
Kilka uwag na tematu oleju kokosowego – z tego, co zauważyłam różną się smakiem. Na przykład taki olej kokosowy ma wyraźny smak i zapach kokosa. Kiedyś z kolei miałam pure coconut oli taki i on nie miał absolutnie żadnego smaku ani zapachu, był zupełnie neutralny.
Do tego dania polecam olej, który ma wyraźny aromat kokosa, ponieważ jego egzotyczny aromat idealnie współgra ze słodkim smakiem pieczonych warzyw korzeniowych.
Do takiego dania 3-fazowego można jeszcze zjeść owoc i dowolną ilość warzyw.
Tekst powstał na podstawie materiałów ze strony www H. Pomroy.
7 komentarzy
Bieta
Witam wszystkie Pomroyki w Nowym Roku. Po prawie miesięcznej przerwie w diecie od ubiegłego tygodnia znowu jestem z Wami.
Cieszę się Ewo , że mój przepis na zapiekankę z marchwi, buraków i batatów stał się dla Ciebie inspiracją do stworzenia nowego dania.
Dzisiaj zrobiłam kolejne bardzo smaczne danie.
Dwie cebule pokroiłam w piórka i poddusiłam na patelni z małą ilością wody. Dodałam pokrojone w cienkie słupki dwie marchewki, następnie dodałam pokrojoną żółtą paprykę i zalałam puszką pomidorów. doprawiłam solą do smaku. 10 min pod przykryciem i danie gotowe. Do tego mięso upieczone na soli i trochę kaszy jaglanej .Pycha 🙂 pozdrawiam Bieta
J
Oleje kokosowe bez smaku są rafinowane.
Monika
Ewciu, gdzieś było odnośnie oleju kokosowego, ale nie mogę znaleźć, czy możesz mi podpowiedzieć jakiego Ty oleju używasz? Z góry bardzo dzięuję
Monika
Dziekuję, próbowałam otworzyć odnośnik powyżej ale nic nie pokazuje..
Ewa - SzybkaPrzemiana
Poprawiła, na wszelki wypadek jeszcze raz
OLEJ KOKOSOWY EXT.VIRGIN BIO 200ML-BIO PLANETE
http://www.ecoshop.com.pl/p1002,olej-kokosowy-ext-virgin-bio-200ml-bio-planete.html
Monika
Wielkie dzięki :*
Krecik
Olej kokosowy trzeba kupować ostrożnie, nie wszyscy sprzedawcy są uczciwi i piszą na swoich stronach, że jest rafinowany.
Ten z KTC to akurat znany przypadek rafinowanego, u mnie na półkach sklepowych zawsze opisują jako rafinowany.
Ostatnio przyjaciółka nacięła się w drugą stronę – smażyła schabowe na nierafinowanym 😀 Minę miała bezcenną, gdy opowiadała po fakcie.