Letnia zupa z cukinii
Oto zupa idealna na upały – rodzaj chłodnika na bazie mleka migdałowego, ale smaczna jest również w wersji na ciepło. To nie byle jaki przepis, bo pochodzi od francuskiego szefa kuchni Alaina Ducesse’a, który uważany jest za najlepszego na świecie kucharza.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację, ale może też stanowić samodzielną przekąskę.
Składniki:
- 5 małych cukinii (to wyjdzie ok. 1200 g),
- 5 ząbków czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 1 l mleka migdałowego (z kartonu),
- 1 gałązka mięty,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
- Cukinie umyć, nie obierać, tylko obciąć końcówki. Pokroić w plasterki.
- Czosnek obrać, pokroić na pół.
- Rozgrzać w dużym garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić cukinie i czosnek, smażyć 2-3 minuty.
- Wlać do garnka mleko migdałowe, zamieszać i gotować jeszcze 5 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki oliwy i zmiksować. W wersji na zimno: do dużej salaterki z zimną wodą i kostkami lodu włożyć mniejszą miskę z zupą. Mieszać zupę aż ostygnie, następnie schłodzić w lodówce, aż będzie zupełnie zimna; nalewać do schłodzonych talerzy. W wersji na ciepło: podawać po zmiksowaniu.
- Na talerzu udekorować zupę listkami mięty i skropić każdą porcję łyżką oliwy.
Mój komentarz:
Przepis wyszperałam w książce „Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie” Alaina Ducesse’a i był to jeden z tych przepisów, który od razu pasował do diety bez większych zmian. Książka ta jest pięknie wydana, a zawarte receptury w niej zawarte są w większości bardzo proste i składające się z niewielkiej liczby składników.
Zupa ma naprawdę ciekawy smak cukiniowo-migdałowy z delikatną nutką czosnku, a w wersji na zimno jest przyjemnie orzeźwiająca. Po prostu lato na talerzu.