Przepisy

Mango salsa

Słodki, kwaśny i lekko pikantny (eksplozja smaku!) – taki jest ten dodatek idealnie pasujący do dań mięsnych i rybnych. Wnosi wiele świeżości i nutkę egzotyki zamieniając zwykłe danie w ciekawy, urozmaicony posiłek. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję jako dodatek do obiadu. Może też być po prostu przekąską. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 1 papryka czerwona (lub ogórek),
  • pół czerwonej cebuli,
  • sok z połowy limonki,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • sól do smaku.
  1. Mango obierz, usuń pestkę, pokrój w kostkę.
  2. Paprykę (lub ogórek) pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki z posiekaną kolendrą, dodaj sok z limonki i posól do smaku.

Mój komentarz:
To klasyczny dodatek kuchni meksykańskiej, który jest bardzo popularny także w USA. Podaje się go najczęściej do dań z ryby i kurczaka. Funkcjonują dwie wersje – z papryką lub ogórkiem (można też dodać te warzywa pół na pół).

Niczego w tym przepisie nie zmieniałam – od razu pasował do 1. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ponieważ zawiera owoc obowiązkowy do tego posiłku.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *