Mango salsa
Słodki, kwaśny i lekko pikantny (eksplozja smaku!) – taki jest ten dodatek idealnie pasujący do dań mięsnych i rybnych. Wnosi wiele świeżości i nutkę egzotyki zamieniając zwykłe danie w ciekawy, urozmaicony posiłek.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję jako dodatek do obiadu. Może też być po prostu przekąską.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango,
- 1 papryka czerwona (lub ogórek),
- pół czerwonej cebuli,
- sok z połowy limonki,
- pęczek świeżej kolendry,
- sól do smaku.
- Mango obierz, usuń pestkę, pokrój w kostkę.
- Paprykę (lub ogórek) pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki z posiekaną kolendrą, dodaj sok z limonki i posól do smaku.
Mój komentarz:
To klasyczny dodatek kuchni meksykańskiej, który jest bardzo popularny także w USA. Podaje się go najczęściej do dań z ryby i kurczaka. Funkcjonują dwie wersje – z papryką lub ogórkiem (można też dodać te warzywa pół na pół).
Niczego w tym przepisie nie zmieniałam – od razu pasował do 1. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ponieważ zawiera owoc obowiązkowy do tego posiłku.