Mini pączki orkiszowe pełnoziarniste
Propozycja na Tłusty Czwartek: pączki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, słodzone ksylitolem i pieczone. Raczej wariacja na temat pączków, ale bardzo smaczne. Polecam też przepis na pączki wegańskie pieczone z mąki orkiszowej jasnej.
Danie 4. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Nie pasują do żadnej fazy, ale na pewno są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pączków.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 jaja eko,
- 50 g drożdży,
- 1 szklanka ciepłej wody lub mleka roślinnego,
- szczypta soli,
- 3 czubate łyżki ksylitolu,
- 85 g roztopionego oleju kokosowego,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- na lukier: 100 g ksylitolu zmielonego na cukier puder, sok z cytryny (ile zabierze),
- opcjonalnie do dekoracji: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posiekane orzechy itd.
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, następnie dodać jaja, ksylitol, olej kokosowy, skórkę pomarańczy, szczyptę soli. Wymieszać.
- Do dużej miski wsypać mąkę i wlać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
- Miskę przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
- Po godzinie wyrastania ciasta formować dłońmi zwilżonymi w wodzie małe pączki (o średnicy ok. 5 cm) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Można odstawić jeszcze do wyrośnięcia, ale można też ten etap pominąć i od razu piec.
- Wstawić blachę z pączkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut do lekkiego zrumienia.
- Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem przygotowanym w następujący sposób: do zmielonego ksylitolu dodawać stopniowo sok z cytryny po łyżeczce, cały czas ucierając, do uzyskania pożądanej konsystencji (może być gęsty, może być rzadszy – zależy jak lubimy). Polać mini pączki lukrem i ewentualnie udekorować. Najlepsze w dniu upieczenia.
Mój komentarz:
Nie są tradycyjne pączki, a raczej wariacja na ich temat. Dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej mają lekko orzechowy wyrazisty smak, dodatkowo podkręcony dodatkiem skórki pomarańczowej i obecnością soku z cytryny w lukrze.
Są bardzo smaczne, a przede wszystkim nie zawierają mąki pszennej zwykłej i cukru – 2 głównych killerów metabolizmu. Za to mąka pełnoziarnista orkiszowa zawiera witaminy z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelazo, mangan, miedź i aminokwas o nazwie tryptofan, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny – tzw. hormonu szczęścia. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że pączki te uczynią nas szczęśliwszymi 🙂