
3 przepisy na proste 👍 obiady z makaronem
Mam dziś dla Was 3 przepisy na dania trzech faz Diety Przyspieszającej Metabolizm, które można też oczywiście z powodzeniem wykorzystać poza dietą – wszystkie pyszne, wszystkie z makaronem, łatwe do zrobienia! Tak, na 2. fazę DPM również mam przepis z makaronem.
Subskrybenci mojego newslettera poznali te przepisy już jakiś czas temu.
Podaję też wskazówki:
- jak modyfikować te dania poza dietą,
- jak dopasować przepisy do diety bezmięsnej.
Jednogarnkowe spaghetti
W tym przepisie nie gotuje się makaronu osobno, lecz razem z sosem.
Faza 1.
Składniki na 4 porcje:
- 480 g mielonej wołowiny,
- 1 duża cebula. posiekana w kostkę,
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- 4 szklanki wody,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- puszka 160 g koncentratu pomidorowego (ta najmniejsza),
- 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu. opcjonalnie: chili do smaku,
- 4 szklanki makaronu orkiszowego (niekoniecznie w kształcie spaghetti),
- zielenina do posypania: bazylia, natka, itp.
- Mięso, cebulę i czosnek włóż do dużego rondla i „smaż” mieszając do momentu, gdy wołowina straci różowy kolor.
- Dodaj wodę, pomidory, koncentrat i przyprawy, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Następnie dodaj suchy makaron, zamieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut, aż makaron będzie miękki.
- Podawaj z zieleniną.
Wegetarianie i weganie: zamiast wołowiny: fasola czerwona (1/2 szklanki na porcję) – od razu gotować wszystkie składniki z listy (do przypraw) przez 20 minut, następnie dodać makaron i dalej jak w przepisie.
Makaron konjac z grzybami i łososiem
Faza 2.
Składniki na 1 porcję:
- 1 opakowanie makaronu konjac w dowolnym kształcie, np. fettucine, odsączonego z zalewy i wypłukanego,
- 200 g dowolnych grzybów (pieczarek, boczniaków, shitake itd), pokrojonych na plasterki,
- mała cebula czerwona, drobno posiekana,
- 6 liści bazylii, posiekanych,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki wody,
- 1/2 łyżeczki ksylitolu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 180 g łososia wędzonego.
- Wymieszaj w garnku: grzyby, bazylię, sok z cytryny, wodę, ksylitol i sól. Gotuj przez kilka minut, aż z grzybów odparuje woda.
- Dodaj do garnka makaron i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż całość na talerz i ułóż na wierzchu łososia.
Poza dietą: użyj dowolnego ugotowanego makaronu, a do podsmażenia grzybów użyj 2 łyżek oleju lub oliwy.
Wegetarianie i weganie: zamiast łososia użyć 120 g tofu lub zwiększyć ilość grzybów, które mogą pełnić rolę białka.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Faza 3.
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 2 łyżeczki świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/8 łyżeczki pokruszonych płatków chili,
- 360 g tuńczyka w oleju odsączonego,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół lub w ćwiartki,
- 1/2 łyżki kaparów,
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku,
- 2 szklanki ugotowanego makaronu gryczanego lub żytniego,
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii.
- Rozgrzej olej w głębokiej patelni, na średnim ogniu.
- Przełóż na patelnię tymianek, czosnek i oregano – i smaż pół minuty uważając, żeby nie przypalić czosnku.
- Dodaj tuńczyka, jedne i drugie pomidory oraz kapary. Dopraw solą i pieprzem.
- Smaż mieszając, aż sos odparuje i zgęstnieje trochę.
- Na porcję makaronu wyłóż porcję sosu, posyp bazylią i podawaj.
Na diecie DPM: to danie z makaronem, więc można je jeść w tej fazie tylko na kolację, ALE jeśli użyjesz makaronu konjac – może być też obiad. W roli makaronu sprawdzi się cukinia pokrojona spiralizerem.
Poza dietą: użyj dowolnego ugotowanego makaronu.
Wegetarianie i weganie: zamiast tuńczyka użyć ugotowanej cieciorki (1/2 szklanki na porcję).

