Polędwiczka wieprzowa z jabłkami
Danie fazy 1. Na obiad lub na kolację (w przypadku kolacji – sama polędwiczka, bez jabłek). 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 480 g polędwiczki wieprzowej, 2 twarde, w miarę kwaśne jabłka – obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ósemki, średnia cebula, drobno posiekana, ząbek czosnku (opcjonalnie), 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn. 1. Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Jeśli mamy czas, możemy odstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby się zamarynowała. Jeśli nie mamy – działamy dalej. 2.…
Polędwiczka wieprzowa w kolorowym pieprzu
Danie fazy 3. Na obiad lub na kolację. 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 480-500 g polędwiczki wieprzowej, 2 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu, 1-2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki oliwy z oliwek olej do smażenia, np. kokosowy lub z pestek winogron, sól. 1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. 2. Polędwiczkę umyć, osuszyć, posmarować musztardą, posolić, posmarować oliwą i obtoczyć w pieprzu. 3. Obsmażyć polędwiczkę na patelni po 7 minut z każdej strony. 4. Następnie piec w piekarniku 15 minut. Kroić 10 minut po wyjęciu z piekarnika. Przepis pochodzi z blogu Kwestia…