
Bataty podwójnie pieczone
Zdrowa przekąska, która ma kremową konsystencję i słodki, korzenny smak. Jest naprawdę pyszna i efektownie wygląda – nadaje się dla gości czy na imprezowy stół.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na przekąskę, ale może też być jako tłuszczowy dodatek do posiłku głównego. Składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 2 średnie słodkie ziemniaki, wyszorowane,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- łyżeczka ksylitolu,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekanów.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Bataty zawiń w folię aluminiową i piecz ok. godzinę, aż będą miękkie.
- Kiedy przestygną, odetnij wierzch w 2/3 wysokości wyjmij miąższ łyżeczką, pozostawiając tyle, aby skóra zachowała swój kształt.
- Wymieszaj miąższ batatów z olejem kokosowym, ksylitolem, cynamonem, gałką, solą i cayenne.
- Nadziej farszem skórki batatów i posyp orzechami.
- Włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Podawaj. Farsz je się łyżeczką, pozostawiając skórki.
Mój komentarz:
Przepis na bataty podwójnie pieczone jest dość znany w USA, a ten został przystosowany do diety przyspieszającej metabolizm i pochodzi ze strony Haylie Pomroy, autorki diety.
Przekąska ta ma kremową konsystencję i słodki, korzenny smak. Jest naprawdę pyszna i efektownie wygląda – nadaje się dla gości czy na imprezowy stół.
I co ważne, syn, który stroni od warzyw, ocenił, że pieczony batat jest „mega” i domagał się więcej, co uważam za duży sukces.

