Przepisy

Bataty podwójnie pieczone

Zdrowa przekąska, która ma kremową konsystencję i słodki, korzenny smak. Jest naprawdę pyszna i efektownie wygląda – nadaje się dla gości czy na imprezowy stół. 


Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3.  Na przekąskę, ale może też być jako tłuszczowy dodatek do posiłku głównego. Składniki na 2 porcje. 

Składniki:

    • 2 średnie słodkie ziemniaki, wyszorowane,
    • 2 łyżki oleju kokosowego,
    • łyżeczka ksylitolu,
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
    • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • 1/4 łyżeczki soli morskiej
    • szczypta pieprzu cayenne,
    • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekanów.
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Bataty zawiń w folię aluminiową i piecz ok. godzinę, aż będą miękkie.
  3. Kiedy przestygną, odetnij wierzch w 2/3 wysokości wyjmij miąższ łyżeczką,  pozostawiając tyle, aby skóra zachowała swój kształt.
  4. Wymieszaj miąższ batatów z olejem kokosowym, ksylitolem, cynamonem, gałką, solą i cayenne.
  5. Nadziej farszem skórki batatów i posyp orzechami.
  6. Włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Podawaj. Farsz je się łyżeczką, pozostawiając skórki.

Mój komentarz:
Przepis na bataty podwójnie pieczone jest dość znany w USA, a ten został przystosowany do diety przyspieszającej metabolizm i pochodzi ze strony Haylie Pomroy, autorki diety.
Przekąska ta ma kremową konsystencję i słodki, korzenny smak. Jest naprawdę pyszna i efektownie wygląda – nadaje się dla gości czy na imprezowy stół.
I co ważne, syn, który stroni od warzyw, ocenił, że pieczony batat jest „mega” i domagał się więcej, co uważam za duży sukces.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *