
Rabarbarowa granita
Sezon na rabarbar trwa, więc skorzystajmy i zróbmy orzeźwiający, słodki, kwaskowaty, zimny deser, który można jeść bez ograniczeń ilościowych w 2. i 3. fazie diety. Tylko 3 składniki!
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. (W fazie 1. nie jest dozwolony rabarbar). Ilość na kilka porcji – brak ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- 500 g rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki,
- 3/4 szklanki ksylitolu,
- 3 łyżki soku z cytryny.
- Rabarbar i ksylitol włożyć do garnka, zalać szklanką wody, zagotować.
- Gotować na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki (ok. 10 min).
- Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
- Przełożyć do płaskiego pojemnika plastikowego i włożyć do zamrażalnika. Dalej można postępować na 2 sposoby: sposób A – co godzinę granitę mieszać widelcem zeskrobując ze ścianek i krusząc zbrylone części, gdy granita nabierze konsystencji gładkich ziarenek, jest gotowa. Sposób B – zostawić granitę na ok. 5 godzin, następnie wyjąć, odstawić na 10-15 minut i zeskrobywać łyżką lub widelcem. Ja zastosowałam metodę B.
Mój komentarz:
Rabarbar daje sporo możliwości, jeśli chodzi o słodkości dozwolone w 2. fazie diety i to kolejny tego przykład. Tę granitę można jeść bez ograniczeń w 2. oraz w 3. fazie diety. Jeśli coś jest jednocześnie słodkie, kwaśne i zimne – to musi być dobre i tak jest też w tym przypadku – smakuje rewelacyjnie i świetnie orzeźwia. Można też poeksperymentować i zrobić granitę miętową lub kawową z kawy Inki, a w 1. fazie truskawkową.


2 komentarze
Magda
szklanki czy lyzki ksylitolu – bo nie mam pewnosci a rabarbar czeka 😉
Ewa - SzybkaPrzemiana
Szklanki zdecydowanie 🙂