Przepisy

Rabarbarowa granita

Sezon na rabarbar trwa, więc skorzystajmy i zróbmy orzeźwiający, słodki, kwaskowaty, zimny deser, który można jeść bez ograniczeń ilościowych w 2. i 3. fazie diety. Tylko 3 składniki!

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. (W fazie 1. nie jest dozwolony rabarbar). Ilość na kilka porcji – brak ograniczeń ilościowych. 

Składniki:

  • 500 g rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  1. Rabarbar i ksylitol włożyć do garnka, zalać szklanką wody, zagotować.
  2. Gotować na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki (ok. 10 min).
  3. Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
  4. Przełożyć do płaskiego pojemnika plastikowego i włożyć do zamrażalnika. Dalej można postępować na 2 sposoby: sposób A  co godzinę granitę mieszać widelcem zeskrobując ze ścianek i krusząc zbrylone części, gdy granita nabierze konsystencji gładkich ziarenek, jest gotowa. Sposób B – zostawić granitę na ok. 5 godzin, następnie wyjąć, odstawić na 10-15 minut i zeskrobywać łyżką lub widelcem. Ja zastosowałam metodę B.

Mój komentarz:
Rabarbar daje sporo możliwości, jeśli chodzi o słodkości dozwolone w 2. fazie diety i to kolejny tego przykład. Tę granitę można jeść bez ograniczeń w 2. oraz w 3. fazie diety. Jeśli coś jest jednocześnie słodkie, kwaśne i zimne – to musi być dobre i tak jest też w tym przypadku –  smakuje rewelacyjnie i świetnie orzeźwia. Można też poeksperymentować i zrobić granitę miętową lub kawową z kawy Inki, a w 1. fazie truskawkową.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *