
Rabarbarowy sos BBQ
Sos na bazie rabarbaru o zdecydowanym smaku – słodko-kwaśny, do grillowanych mięs i ryb. Spełnia rolę podobną do żurawiny – podkreśla i urozmaica smak potraw. Smaczny i zdrowy, lecz także oryginalny dodatek.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1,5 szklanki sosu.
Składniki:
- 3 duże łodygi rabarbaru, pokrojonego na plasterki,
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku, posiekany,
- 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki,
- 4 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon,
- szczypta kuminu,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- szczypta soli morskiej.
- Rabarbar, cebulę i czosnek wrzuć do rondelka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (około 5 minut).
- Dodaj pozostałe składniki i nadal gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż rabarbar zrobi się miękki (około 10 minut).
- Zmiksuj.
Mój komentarz:
Jeśli faza 2. nie należy do Twoich ulubionych, ten sos może wiele zmienić. Robi się go błyskawicznie. Przepis pochodzi od autorki diety, Haylie Pomroy. BBQ, czyli barbecue – do dań z grilla, choć stosujcie go do czego chcecie, można nawet do kabanosów. Można też spokojnie dopasować smak sosu do swoich preferencji: dodać więcej ksylitolu czy pikantnych przypraw.


2 komentarze
Asia
Hm, niezły sos ale nie ma podobieństwa do typowego bbq.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Cóż, nazwa oraz przepis pochodzą od autorki diety.