Trufle czekoladowe
Trufle o smaku czekolady, bez cukru, glutenu i nabiału. Łączą w sobie 2 poszukiwane cechy: są pysznie czekoladowe i są zdrowe.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę – składniki na 3-4 porcje.
Składniki:
- puszka cieciorki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej,
- 2 czubate łyżki ksylitolu lub więcej do smaku,
- 2 czubate łyżki kakao lub więcej do smaku (zamiast kakao może być karob) oraz jeszcze trochę do obtoczenia,
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini (lub masła migdałowego),
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ewentualnie 3 krople esencji do ciasta, np. rumowej).
- Cieciorkę wypłukać pod bieżącą wodą.
- Zmiksować razem wszystkie składniki na gładką masę. Spróbować i zdecydować, czy chcesz dodać więcej kakao i/lub ksylitolu.
- Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać w kakao. Przechowywać w lodówce.
Mój komentarz:
Celowo nie wymieniłam w nazwie trufli cieciorki, nie wspomniałam też o niej nic we wstępie, żeby nie zniechęcać potencjalnych zainteresowanych 😉 Smaku cieciorki (pełniącej tu rolę zdrowego wypełniacza) nie czuć, a jeśli jednak go wyczuwasz, dodaj więcej ekstraktu. Z kolei smak tahini zupełnie ginie – na pierwsze miejsce wybija się smak kakao i tak właśnie ma być.
9 komentarzy
Aneta
Nie polubilismy się niestety. Zrobiłam pierwszy i niestety ostatni raz.zdecydowanie polecam w zastępstwie czekoladki:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Szkoda, ale oczywiście zdarza się, że coś nie trafi na nasz gust. Generalnie w grupie facebookowej trufle cieszą się dobrą opinię, warto jednak samemu dobrać sobie ilość kakao i ksylitolu.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Aneta79
Rewelacja!!Przepyszne trufle.Jak na dietetyczną przekąskę to zdecydowanie mówię -taaak-.
Ewa - SzybkaPrzemiana
🙂
Kasia83
Kolejne przepyszne odkrycie dzieki stosowaniu Diety Przyspieszajacej Metabolizm 🙂 ps. Juz 8 pociazowych kg spadlo jeszcze 3 i bedzie miod malina:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Kasiu, gratuluję efektów 🙂
Irena
Bardzo dobre. Zrobiłam na prezent. OblaIam gorzką czekoladą i zrobiły furorę. Dziekuje za przepis 🙂
Ewa M
Cieszę się bardzo 🙂