
Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami i imbirem
Imbir w słodkiej owsiance z owocami to doskonały pomysł – podkręca smak i czyni to danie niebanalnym. Rozgrzewające śniadanie idealne na chłodne jesienne poranki.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję.
Składniki:
- szklanka pokrojonych śliwek (2-3 duże lub kilka węgierek) – mogą być z mrożonki (odmierzać w stanie zamrożonym),
- 1/4 szklanki płatków owsianych,
- 1/4 szklanki pestek słonecznika lub dowolnych orzechów (oprócz ziemnych),
- łyżka ksylitolu,
- łyżeczka świeżo startego imbiru.
- Płatki zalać wodą i zostawić do nasączenia (wyjdzie z tego 1/2 szklanki namoczonych płatków).
- Śliwki wrzucić do rondelka, dodać 1/4 szklanki wody, łyżkę ksylitolu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na średnich ogniu, aż śliwki lekko zmiękną. Puszczą też sporo soku.
- Namoczone płatki wymieszać z pestkami słonecznika lub grubo posiekanymi orzechami.
- Gorące śliwki wraz z sokiem przelać do miseczki z płatkami, posypać startym imbirem. Wymieszać i podawać.
Wersja dla fazy 1.: użyć 1/2 szklanki płatków suchych (wyjdzie szklanka namoczonych) oraz brzoskwiń zamiast śliwek.
Nie jesteś na diecie? Użyj śliwek suszonych (już bez podgrzewania) i oczywiście więcej płatków.
Mój komentarz:
Raz zrobiłam i oszalałam na punkcie tej wersji owsianki. Jest to oczywiście opcja dla osób lubiących imbir – jego lekkie szczypanie w język w połączeniu ze słodyczą śliwki to strzał w dziesiątkę. Polecam!


One Comment
Pingback: