Przepisy

Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami i imbirem

Imbir w słodkiej owsiance z owocami to doskonały pomysł – podkręca smak i czyni to danie niebanalnym. Rozgrzewające śniadanie idealne na chłodne jesienne poranki. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję.

Składniki:

    • szklanka pokrojonych śliwek (2-3 duże lub kilka węgierek) – mogą być z mrożonki (odmierzać w stanie zamrożonym),
    • 1/4 szklanki płatków owsianych,
    • 1/4 szklanki pestek słonecznika lub dowolnych orzechów (oprócz ziemnych),
    • łyżka ksylitolu,
    • łyżeczka świeżo startego imbiru.
  1. Płatki zalać wodą i zostawić do nasączenia (wyjdzie z tego 1/2 szklanki namoczonych płatków).
  2. Śliwki wrzucić do rondelka, dodać 1/4 szklanki wody, łyżkę ksylitolu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na średnich ogniu, aż śliwki lekko zmiękną. Puszczą też sporo soku.
  3. Namoczone płatki wymieszać z pestkami słonecznika lub grubo posiekanymi orzechami.
  4. Gorące śliwki wraz z sokiem przelać do miseczki z płatkami, posypać startym imbirem. Wymieszać i podawać.

Wersja dla fazy 1.: użyć 1/2 szklanki płatków suchych (wyjdzie szklanka namoczonych) oraz brzoskwiń zamiast śliwek.

Nie jesteś na diecie? Użyj śliwek suszonych (już bez podgrzewania) i oczywiście więcej płatków.

Mój komentarz:
Raz zrobiłam i oszalałam na punkcie tej wersji owsianki. Jest to oczywiście opcja dla osób lubiących imbir – jego lekkie szczypanie w język w połączeniu ze słodyczą śliwki to strzał w dziesiątkę. Polecam!

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *