• Przepisy

    Powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem

    To niesamowite, jak szybko można wyczarować zdrowe powidła śliwkowe, bez dodatku cukru – idealny dodatek do dań czy po prostu jako smarowidło na kanapki. Mało tego – smak takich powideł można podrasować dodając cynamon lub – uwaga czekoholicy! – kakao, co pozwoli uzyskać zdrowy „czekodżem”.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jedna porcja = 2 łyżeczki powideł (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg śliwek, 150 g ksylitolu (można dodać go mniej, jeśli śliwki są słodkie). Warianty: 1 łyżeczka cynamonu, jeśli chcemy uzyskać powidła korzenne, 2 czubate łyżki kakao, jeśli chcemy uzyskać „czekodżem”. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka z grubym dnem…

  • Przepisy

    Owsianka „Kokosowa śliwka”

    Czekają nas jeszcze upały, ale za rogiem czai się jesień.  I jest już bardziej jesienna wersja owsianki – na ciepło, ze śliwką podduszoną na oleju kokosowym. Świetne śniadanie dla amatorów owsianek, śliwek i smaku kokosa.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję, na śniadanie.  Składniki: 1/4 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka pokrojonych śliwek (świeżych lub z mrożonki), 2 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego, 1 łyżka wiórków kokosowych, opcjonalnie: ksylitol do smaku. Płatki wyspać do miseczki, zalać niewielką ilością wody, żeby zmiękły. Olej kokosowy rozgrzać w małym rondelku, wrzucić śliwki, ewentualnie ksylitol. Dusić na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie przełożyć je na…

  • Przepisy

    Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami i imbirem

    Imbir w słodkiej owsiance z owocami to doskonały pomysł – podkręca smak i czyni to danie niebanalnym. Rozgrzewające śniadanie idealne na chłodne jesienne poranki.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję. Składniki: szklanka pokrojonych śliwek (2-3 duże lub kilka węgierek) – mogą być z mrożonki (odmierzać w stanie zamrożonym), 1/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki pestek słonecznika lub dowolnych orzechów (oprócz ziemnych), łyżka ksylitolu, łyżeczka świeżo startego imbiru. Płatki zalać wodą i zostawić do nasączenia (wyjdzie z tego 1/2 szklanki namoczonych płatków). Śliwki wrzucić do rondelka, dodać 1/4 szklanki wody, łyżkę ksylitolu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na średnich ogniu, aż…

  • Przepisy

    Ciasto kokosowe ze śliwkami

    Kolejny smakołyk w kategorii zdrowe słodkości – bez cukru, mąki pszennej, nabiału i glutenu. Lekkie i smaczne ciasto biszkoptowe z mąki kokosowej, z owocami.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 6 porcji.  Składniki: 6 jaj, 2 łyżki ksylitolu, 4 czubate łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia śliwki (u mnie mrożone, całe opakowanie Hortexu), mogą być też wiśnie, maliny lub inne owoce 3-fazowe, do posypania śliwek: 1 łyżeczka cynamonu i łyżeczka ksylitolu. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ksylitol. Do piany delikatnie wmieszać żółtka, a następnie dodać mąkę kokosową, olej i proszek do…

  • Przepisy

    Kokosowa owsianka ze śliwkami

    Takie śniadanie chciałoby się jeść codziennie. Bardzo proste danie składające się tylko z 3 składników – mleczka kokosowego, płatków i owoców, a smak wprost bajeczny. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na jedną porcję. Składniki na 1 porcję: 1/4 szklanki płatków owsianych, 100 ml mleczka kokosowego, 3 śliwki (mniej więcej szklanka pokrojonych), może być też szklanka wiśni, malin, jeżyn, jagód, borówki amerykańskiej (mrożonki są OK). Płatki zalej mleczkiem kokosowym i odstaw do namoczenia na noc lub na ok. 20 minut. (Kiedy napęcznieją, zwiększą objętość dwukrotnie). Śliwki pokrój na kawałki i ułóż na płatkach. Można danie oprószyć cynamonem, a w przypadku kwaśnych owoców (np. gdy używamy wiśni) dosłodzić…

  • Przepisy

    Śliwki w czekoladzie

    Danie dla koneserów czekolady i zwolenników niezbyt słodkich deserów. Czekolada na bazie oleju, ksylitolu i kakao wychodzi gładka w konsystencji, bardzo smaczna, zbliżona smakiem do gorzkiej czekolady. Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3. Jako dodatek do śniadania lub obiadu (więcej informacji w komentarzu poniżej). Składniki: pół szklanki śliwek pokrojonych na połówki i wypestkowanych (mogą być inne owoce 3. fazy, np. wiśnie) 1/4 szklanki oleju z pestek winogron, 2 łyżki ksylitolu, 3 łyżki kakao bez cukru. Olej, ksylitol i kakao umieścić w rondelku i powoli podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników. Rondelek zdjąć z ognia, włożyć do niego śliwki, wymieszać tak, aby czekolada pokryła powierzchnię śliwek. Umieścić śliwki na…