
Sałatka z buraczków i batata, z majonezem
Sałatka z buraków, batata i ogórków kiszonych trochę nawiązuje do polskiej tradycji, a trochę ją łamie (batat!). Idealna, aby urozmaicić świąteczny stół.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3-4 porcje. Na przekąskę lub dodatek do głównego posiłku.
Składniki:
- 0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych,
- 1 nieduży batat ugotowany lub upieczony,
- 6 ogórków kiszonych,
- mała cebula,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu domowej roboty,
- musztarda do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
- Buraki, batata i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
- Wymieszać pokrojone warzywa z majonezem, doprawić do smaku musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Mój komentarz:
Ta sałatka ma nie tylko ma świetny skład (same zdrowe składniki jak na DPM przystało), ale także świetnie zbalansowane smaki: słodkie buraki i bataty, kwaśne ogórki i pikantny szczypiorek razem tworzą zgraną kompozycję.
Może być samodzielną przekąską, ale można też uczynić z niej danie główne poprzez dodanie jakiegoś białka, np. pasować będzie śledź (do porcji sałatki dodać 180 g matiasów) lub czerwona fasola.


2 komentarze
Basia
Kolejny super przepis. Salatka wyszla przepyszna 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Cieszę się, że smakowało! 🙂