• Przepisy

    Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów

    Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny.  Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…

  • Przepisy

    Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco i szparagami

    Sałatka ta zrobiła furorę na przyjęciu komunijnym córki (tak, jestem na tyle szalona, że zrobiłam je w domu, zamiast jak większość świata w restauracji). Co ważne – można zrobić tę sałatkę w 2 wersjach: dietetycznej (2. faza) i na bogato (3. faza), a jedyna różnica to SOS. Obie wersje pyszne.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3 – różnią się sosem. Składniki na 2 porcje na posiłek główny. W 2. fazie pół porcji sałatki = przekąska.  Składniki na 2 porcje: 4 garści sałaty roszponki (lub zwykłej sałaty bądź miksu sałat), 200 g łososia wędzonego na gorąco, 8 zielonych szparagów (poza sezonem 2 szklanki fasolki szparagowej), 8 rzodkiewek, 2 cebulki…

  • Przepisy

    Sałatka z awokado, jajkiem i ogórkiem

    Jakoś tak się składa, że awokado idealnie komponuje się z jajami. Jeśli dodamy do nich ogórka, sałatę i sos majonezowo-musztardowy, wyjdzie nam przepyszna zdrowa sałatka.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na posiłek główny lub przekąskę. Więcej informacji w komentarzu poniżej.  Składniki: 2 ugotowane jajka eko, 1 dojrzałe awokado, 2-3 ogórki gruntowe, 2-3 garści miksu sałat lub sałaty, lub dowolnych zielonych listków, np. szpinaku, 5 czarnych oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku, na sos: 2 łyżeczki majonezu domowej roboty, 2 łyżeczki oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka ksylitolu. Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.…

  • Przepisy

    Sałatka z buraczków i batata, z majonezem

    Sałatka z buraków, batata i ogórków kiszonych trochę nawiązuje do polskiej tradycji, a trochę ją łamie (batat!). Idealna, aby urozmaicić świąteczny stół.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3-4 porcje. Na przekąskę lub dodatek do głównego posiłku.  Składniki: 0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych, 1 nieduży batat ugotowany lub upieczony, 6 ogórków kiszonych, mała cebula, pęczek szczypiorku, 3 łyżki majonezu domowej roboty, musztarda do smaku, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku. Buraki, batata i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Wymieszać pokrojone warzywa z majonezem, doprawić do smaku musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu obficie posypać posiekanym…

  • Przepisy

    Sałatka z buraka, rukoli i orzechów

    To jedno z tych dań, w których kilka skromnych składników tworzy nową, zaskakującą całość. Pyszna sałatka pełna żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i innych cennych składników odżywczych.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 3-4 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.  Składniki na 3-4 porcje: 4 upieczone lub ugotowane buraki, 2 garście rukoli, 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Buraki pokroić w kostkę. Włożyć je do miski, dodać rukolę, orzechy i pestki słonecznika. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zrobić sos z…

  • Przepisy

    Tatar z letnich warzyw i owoców

    Niech was nie zmyli wymyślna nazwa – to bardzo prosta i szybka sałatka. Kolejny przepis francuskiego szefa Alaina Ducesse’a z książki  „Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”. Pyszna! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 1. (bez oliwy i orzechów) lub 3. (z oliwą i orzechami). Więcej informacji w komentarzu poniżej.  Składniki na 2 porcje: 2 pomidory, 2 brzoskwinie, pół ogórka, pół czerwonej papryki, cebulka dymka (bez szczypioru), łyżka sumaku lub 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek (tylko 3. faza), 2 łyżki orzechów laskowych lub pestek słonecznika (tylko 3. faza), kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidory, brzoskwinie, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do…

  • Przepisy

    Sałatka z komosą i czarną fasolą

    Lekka sałatka na kolację to zawsze dobry wybór. Ta zawiera komosę ryżową, fasolę, oliwę z oliwek i sporo warzyw, jest więc pełnowartościowym, idealnie zbalansowanym posiłkiem zawierającym mnóstwo (!) cennych składników odżywczych.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na kolację.  Składniki: 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 4 łyżeczki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 puszka fasoli czarnej (450 g), może być też fasola czerwona, 1 szklanka posiekanego ogórka, 1/2 szklanki pokrojonych w talarki rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, 3 łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej. 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, 2 szklanki mieszanki sałat, sos z 4 łyżek…

  • Przepisy

    Sałatka jajeczna z porem

    Smaczna, prosta i szybka do zrobienia sałatka idealnie wpasowująca się w klimat świąt, a jednocześnie podkręcająca metabolizm – składa się z samych zdrowych składników!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 3 porcje.  Składniki: 3 jaja eko, 1 por (tylko biała część), 3 ogórki kiszone, pół pęczka natki, 3 czubate łyżki domowego majonezu, sól, pieprz do smaku. Jaja ugotować na twardo. Wystudzone pokroić w kostkę. Por pokroić na plasterki i na sitku sparzyć gorącą wodą. Ogórki pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku. Mój komentarz: Tradycyjny smak kuchni polskiej – chyba większość z nas lubi tego typu sałatki. Można…

  • Przepisy

    Sałatka z selera i brzoskwini

    Smakowita sałatka z selerem, brzoskwinią, pestkami słonecznika i majonezem. Nie wygląda na dietetyczną i bynajmniej nie smakuje skromnie 😉 Jej składniki podkręcają metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Jako dodatek do śniadania lub obiadu. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 6 łodyg selera naciowego, 2 brzoskwinie lub nektarynki, pół pęczka natki pietruszki, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki majonezu domowego, sól i pieprz do smaku. Seler pokroić w cienkie plasterki, a brzoskwinie w niedużą kostkę. Natkę drobno posiekać. Wrzucić warzywa do dużej miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Mój komentarz: Bardzo smaczna! Porcja wychodzi naprawdę spora. Jak wkomponować tę sałatkę w 3. fazę diety? Może być częścią śniadania lub…

  • Przepisy

    Marokańska sałatka z marchewką

    Intensywna w smaku, orientalna sałatka rodem z kuchni marokańskiej, z cieciorką, natką, cytryną i miętą. Wprost naładowana składnikami odżywczymi podkręcającymi metabolizm.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje.  Składniki: 3 duże marchewki, starte, 1 dymka, pokrojona w cienkie plasterki, szklanka natki pietruszki, posiekanej, pół szklanki posiekanych listków mięty, 1 mała cytryna: starta skórka i sok, czubata łyżka kuminu, łyżeczka soli, 2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki). W dużej misce wymieszaj marchew, dymkę, natkę i miętę. Dodaj skórkę i sok z cytryny, kumin, sól i cieciorkę. Wymieszaj. Wersja dla fazy 3.: do jednej porcji sałatki dodać 3 łyżki oliwy…