Placki z batatów
Placki ziemniaczane, tyle że z batatów (słodkich ziemniaków). Bardziej delikatne w smaku, o pięknym złotym kolorze. Na pewno warto wnieść trochę urozmaicenia do naszej kuchni i spróbować tej wersji placków.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje.
Składniki:
- 4 szklanki batatów startych na drobnych oczkach(ok. 350 g), można też zblendować w mikserze na sieczkę,
- 1,5 szklanki cebuli drobno posiekanej (ok. duża sztuka),
- 1/4 szklanki mąki owsianej lub mąki z cieciorki,
- 2 jaja,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć),
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- olej z pestek winogron do smażenia.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz oleju).
- Rozgrzej olej na dużej patelni.
- Odmierzaj ciasto miarką o pojemności 1/4 szklanki (nie jest to konieczne – mogą być dowolnej wielkości) i smaż na średnim ogniu na złoty kolor (około 1,5 minuty z każdej strony).
- Usmażone układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
Mój komentarz:
To przepis autorki diety, Haylie Pomroy, który w oryginale nazywa się „sweet potatoe latkes”, przy czym latkes to nic innego niż placki ziemniaczane w języku jidysz. Czyli można powiedzieć, że nasze poczciwe środkowoeuropejskie placki ziemniaczane zawędrowały do USA wraz z żydowskimi imigrantami, gdzie znane są jako latkes, a teraz wracają do nas wraz z dietą przyspieszającą metabolizm, choć – co tu kryć – sami mogliśmy wpaść na pomysł, żeby zastąpić ziemniaki batatami i ten sposób dopasować je do diety.
Przyznam szczerze, że smakują inaczej niż tradycyjne placki ziemniaczane, są bardziej delikatne w smaku, ale też bardzo dobre. (Dziwnym trafem to placki z kalafiora najbardziej przypominają ziemniaczane).
Jak je wkomponować w dietę? Jedna porcja wystarczy za porcję zdrowego tłuszczu oraz 1/2 porcji białka, więc jeszcze jakieś proteiny można do posiłku dodać.