
Sałatka z kurczakiem i awokado
Taka prosta sałatka to luźna propozycja, którą potraktujcie jako inspirację. Bazą jest zielenina, kurczak i awokado, ale można dodać wg uznania także inne warzywa.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie lub obiad, bez sosu malinowego również na kolację. Składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 240 g filetu z piersi kurczaka,
- dojrzałe awokado,
- 2 podłużne pomidory, np. śliwkowe,
- paczka rukoli, młodego szpinaku lub miksu sałat (u mnie rukola),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz, czosnek granulowany,
- malinowy sos winegret (opcjonalnie, jeśli go nie używamy, można dodać więcej oliwy z oliwek).
- Pierś kurczaka doprawić solą i pieprzem, usmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek, odstawić do ostudzenia.
- Rukolę/szpinak/sałatę umyć, osuszyć i wyłożyć dno półmiska (u mnie ceramiczna forma do tarty).
- Na rukoli ułożyć kawałki wystudzonego kurczaka.
- Pomidory umyć, pokroić w poprzek na plasterki, poukładać pomiędzy kawałkami kurczaka.
- Analogicznie postąpić z awokado – obrać, pokroić, dodać do reszty składników na półmisku.
- Z pozostałych 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu, czosnku granulowanego i musztardy ukręcić sos i polać nim całość.
- Następnie dodać malinowy winegret. Można go pominąć i zrobić trochę więcej sosu z oliwy z oliwek i musztardy.
Mój komentarz:
Taka prosta sałatka to luźna propozycja, którą potraktujcie jako inspirację. Bazą jest zielenina, kurczak i awokado, ale można dodać wg uznania także inne warzywa, np. seler naciowy, ogórek, rzodkiewkę itd. Jeśli sałatkę jemy na śniadanie czy kolację przysługuje jeszcze pół szklanki ugotowanych ziaren (może być to np. pęczak czy komosa) lub kromka chleba esseńskiego. Jeśli natomiast jemy ją na śniadanie/obiad, możemy dodać szklankę owoców na deser.

