Przepisy

Malinowy sos winegret do sałatek

Dieta to idealny czas na eksperymenty kulinarne, a malinowy winegret to ciekawy, nietypowy dodatek do sałatek w fazie 1. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. Składniki na jedną porcję.

Składniki:

  • szklanka malin świeżych lub mrożonych,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • łyżeczka ksylitolu.

Wszystkie składniki zmiksować.

Pomysły na wykorzystanie malinowego sosu winegret:

  • miks sałat + pomidor + czerwona cebula + papryka,
  • sałata + pieczona pierś kurczaka + ogórek + marchew,
  • świeży szpinak + rukola + cieciorka + pieczone buraki.

Mój komentarz
Co zrobić w fazie 1., kiedy nie można stosować tłuszczy, a chcemy uniknąć sytuacji, kiedy sałatka jest sucha? To jeden z patentów – sos na bazie owoców. Ma interesujący owocowo-wytrawny smak.
Przepis pochodzi ze strony www H. Pomroy. Składniki wyczerpują porcję owoców, których już do posiłku nie dodajemy. Przepis będzie też pasował do fazy 3., a warto pamiętać, że smak malin idealnie komponuje się z wątróbką dozwoloną w tej fazie i można wówczas dodać do niego oliwę z oliwek.

image_print

NOWOŚĆ! 👉 ZOBACZ MÓJ E-KURS "RESET METABOLIZMU W 28 DNI" 👈 PROMOCJA DO 31.12.2024

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *