Malinowy sos winegret do sałatek
Dieta to idealny czas na eksperymenty kulinarne, a malinowy winegret to ciekawy, nietypowy dodatek do sałatek w fazie 1.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. Składniki na jedną porcję.
Składniki:
- szklanka malin świeżych lub mrożonych,
- łyżka musztardy Dijon,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
- łyżeczka ksylitolu.
Wszystkie składniki zmiksować.
Pomysły na wykorzystanie malinowego sosu winegret:
- miks sałat + pomidor + czerwona cebula + papryka,
- sałata + pieczona pierś kurczaka + ogórek + marchew,
- świeży szpinak + rukola + cieciorka + pieczone buraki.
Mój komentarz
Co zrobić w fazie 1., kiedy nie można stosować tłuszczy, a chcemy uniknąć sytuacji, kiedy sałatka jest sucha? To jeden z patentów – sos na bazie owoców. Ma interesujący owocowo-wytrawny smak.
Przepis pochodzi ze strony www H. Pomroy. Składniki wyczerpują porcję owoców, których już do posiłku nie dodajemy. Przepis będzie też pasował do fazy 3., a warto pamiętać, że smak malin idealnie komponuje się z wątróbką dozwoloną w tej fazie i można wówczas dodać do niego oliwę z oliwek.