
Smażone plastry bakłażana
Ta przekąska to pochwała prostoty oraz kuchni libańskiej. Podsmażony bakłażan obłędnie pachnie i jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednej porcji.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.
Składniki na 2 porcje:
- pół bakłażana,
- ząbek czosnku,
- 6 łyżek oliwy,
- kilka łyżek posiekanej natki,
- sól.
- Bakłażana pokroić na dość cienkie plasterki, posypać solą i odstawić na 5 minut, żeby pozbyć się goryczki. Po tym czasie wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- Na dużej patelni rozgrzać połowę oliwy i smażyć bakłażana na rumiano z obu stron. Smaży się dość szybko, na średnim ogniu będzie gotowy w kilka minut. W połowie smażenia dodać resztę oliwy, bo bakłażan szybko ją chłonie. W tym przypadku to nie problem, bo właśnie o zdrowe tłuszcze nam chodzi.
- Bakłażana wyłożyć na talerz, posypać natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ewentualnie posolić do smaku.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z książki Samar Khanafer pt.”Humus, za’atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie”. Tata Samar jest Libańczykiem, mama Polką. Ta książka to naprawdę kopalnia inspiracji – mnóstwo przepisów pasuje do diety przyspieszającej metabolizm.
Zapach smażonego bakłażana jest tak kuszący, że kolejni domownicy przychodzący do domu od progu pytali, co tak ładnie pachnie. W smaku też rewelacja – polecam. Samar pisze w książce, że jest to jej ulubiona przekąska z bakłażana, którą jej tata często przyrządzał w dzieciństwie.


One Comment
Pingback: