Zupa cukiniowa z pomidorami
Nie ma to jak miseczka domowej zupy składającej się z sezonowych warzyw. Prosta i pyszna! Kremowa dzięki cukinii i kwaskowata dzięki pomidorom.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na kilka miseczek zupy. W fazie 1. bez ograniczeń ilościowych. W fazie 3. ilość porcji wg ilości użytego zdrowego tłuszczu.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 4 dojrzałe pomidory (poza sezonem puszka pomidorów krojonych),
- 1200 ml wywaru z włoszczyzny,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oliwy (tylko w fazie 3.),
- 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku),
- świeża bazylia lub natka pietruszki do przybrania.
- W szerokim garnku zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę – w fazie 1. na kilku łyżkach wywaru, w fazie 3. na oleju.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
- Pomidory sparzyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z cukinią.
- Doprawić solą, pieprzem oraz dodać kurkumę i paprykę w proszku (słodką i ostrą). Gotować przez ok. 2 minuty.
- Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut.
- Zupę można już podawać lub zmiksować. Na talerzu udekorować bazylią lub natką.
Mój komentarz:
Prosta i pyszna! Kremowa dzięki cukinii i kwaskowata dzięki pomidorom. W fazie 1. można ją jeść bez ograniczeń ilościowych. W fazie 3. zupę na talerzu posypcie łyżką pestek dyni, słonecznika bądź orzechów, lub można też dodać łyżkę oliwy, aby ilość zdrowych tłuszczów się zgadzała. Wtedy taka miseczka zupy może być przekąską. A jeśli ma być daniem obiadowym, trzeba oczywiście dorzucić do posiłku białko, owoc i jeszcze trochę warzyw.
One Comment
Pingback: