Borówka zapiekana w cieście
Sezonowe owoce zapiekane w cieście, z dodatkiem chrupiących migdałów – kolejna propozycja na śniadanie w 3. fazie.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 2 czubate łyżki mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych),
- 2 jaja,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 90 ml mleka migdałowego, kokosowego lub owsianego (można zastąpić wodą),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
- szczypta soli,
- 2 szklanki borówki amerykańskiej (lub malin, wiśni, jeżyn, porzeczki, agrestu),
- odrobina oleju do wysmarowania formy,
- do podania: 1/2 szklanki pokrojonych migdałów.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni.
- Wszystkie składniki – z wyjątkiem owoców – zmiksować.
- Formę do ciasta wysmarować olejem, przełożyć do niej owoce i zalać ciastem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
- Przed podaniem posypać migdałami.
Mój komentarz:
Kolejna wariacja śniadaniowa dla 3. fazy z jajkami i owocami w roli głównej. Porcja wychodzi całkiem spora, a borówka farbuje ciasto na kolor intensywnie fioletowy, więc może inne owoce byłby lepsze pod względem estetycznym, jednak mam straszną słabość do borówki amerykańskiej 🙂
5 komentarzy
Marzena
Pytanie może banalne, ale zadam. Jaka jest wielkość foremki do upieczenia tego ciasta?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ja użyłam małej ceramicznej kwadratowej, o boku ok. 18 cm.
Marzena
Dziękuję za odpowiedź. Mam ochotę na to danie.
Edyta
Czy można użyć mrożonych borówek?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jak najbardziej.