Przepisy

Borówka zapiekana w cieście

Sezonowe owoce zapiekane w cieście, z dodatkiem chrupiących migdałów – kolejna propozycja na śniadanie w 3. fazie. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje. 

Składniki:

    • 2 czubate łyżki mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych),
    • 2 jaja,
    • 3 łyżki ksylitolu,
    • 90 ml mleka migdałowego, kokosowego lub owsianego (można zastąpić wodą),
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
    • szczypta soli,
    • 2 szklanki borówki amerykańskiej (lub malin, wiśni, jeżyn, porzeczki, agrestu),
    • odrobina oleju do wysmarowania formy,
    • do podania: 1/2 szklanki pokrojonych migdałów.
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki – z wyjątkiem owoców – zmiksować.
  3. Formę do ciasta wysmarować olejem, przełożyć do niej owoce i zalać ciastem.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
  5. Przed podaniem posypać migdałami.

Mój komentarz:
Kolejna wariacja śniadaniowa dla 3. fazy z jajkami i owocami w roli głównej. Porcja wychodzi całkiem spora, a borówka farbuje ciasto na kolor intensywnie fioletowy, więc może inne owoce byłby lepsze pod względem estetycznym, jednak mam straszną słabość do borówki amerykańskiej 🙂

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

5 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *