Korzenna dynia z jajkiem
Poranki są już bardzo chłodne, więc jesienne śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające. Z kolei królowa sezonu – dynia zapewni nam między innymi cynk, potas, beta karoten, witaminę A. Świetnie działa na metabolizm! Zobacz także: Szybka przekąska z cukinii i pestek dyni Krem z dyni z jabłkiem Danie Diety Przyspieszającej Metabolizm. Faza 3. Na śniadanie lub kolację. Składniki na 1 porcję (w razie potrzeby zwielokrotnić)” ok. 400-500 g dyni piżmowej (lub dowolnej), jajo eko, 3 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczka nasion gorczycy, łyżeczka garam masala (można zastąpić curry), garść dowolnych kiełków, do podania: kromka chleba żytniego. Dynię obierz ze skórki i usuń pestki, następnie obgotuj na parze aż będzie miękka…
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Idealny dodatek do szparagów i jaj: sos holenderski, który tradycyjnie robi się na maśle, tym razem w wersji na oliwie (lub oleju kokosowym). Pominięty został też etap podgrzewania na parze, co sprawia, że zawsze się udaje. Samo przygotowanie sosu trwa dosłownie kilka sekund. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje sosu holenderskiego oraz na 1 porcję szparagów z jajkiem. Składniki na sos holenderski (4 porcje): 2 żółtka świeżych jaj bio, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego, pół łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki papryki w proszku. Wszystkie składniki sosu powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki sosu dokładnie zmiksuj. Przechowywać w lodówce…
Brownie z buraków z nutką pomarańczy
Nie ukrywam, że jest to kolejne ciasto z burakami, które upiekłam, ale pierwsze, które spełniło moje oczekiwania. Przede wszystkim smak buraka miał być niewyczuwalny – chodzi o to, żeby korzystać z jego zdrowotnych właściwości, ale udawać, że to zwyczajne, czekoladowe ciasto 😉 Udało się! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych. Składniki: 1/2 kg ugotowanych i obranych buraków (w Biedronce i Lidlu można kupić już gotowe, pakowane próżniowo), 3/4 szklanki mąki kokosowej, 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów), 3 jaja eko, 1 szklanka ksylitolu, 5-6 łyżek kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, skórka utrata z 1 pomarańczy, szczypta soli. Rozgrzać…
Placki z batatów
Placki ziemniaczane, tyle że z batatów (słodkich ziemniaków). Bardziej delikatne w smaku, o pięknym złotym kolorze. Na pewno warto wnieść trochę urozmaicenia do naszej kuchni i spróbować tej wersji placków. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Składniki: 4 szklanki batatów startych na drobnych oczkach(ok. 350 g), można też zblendować w mikserze na sieczkę, 1,5 szklanki cebuli drobno posiekanej (ok. duża sztuka), 1/4 szklanki mąki owsianej lub mąki z cieciorki, 2 jaja, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć), 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, olej z pestek winogron do smażenia. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz oleju). Rozgrzej olej na dużej patelni. Odmierzaj ciasto…
Sałatka jajeczna z porem
Smaczna, prosta i szybka do zrobienia sałatka idealnie wpasowująca się w klimat świąt, a jednocześnie podkręcająca metabolizm – składa się z samych zdrowych składników! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 3 porcje. Składniki: 3 jaja eko, 1 por (tylko biała część), 3 ogórki kiszone, pół pęczka natki, 3 czubate łyżki domowego majonezu, sól, pieprz do smaku. Jaja ugotować na twardo. Wystudzone pokroić w kostkę. Por pokroić na plasterki i na sitku sparzyć gorącą wodą. Ogórki pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku. Mój komentarz: Tradycyjny smak kuchni polskiej – chyba większość z nas lubi tego typu sałatki. Można ją…
Pasztet z selera
Ten oryginalny pasztet z selera i pieczarek może być atrakcją świątecznego stołu. Składa się z samych zdrowych składników, więc obfituje w cenne witaminy i mikroelementy, a poza tym jest pyszny. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie lub kolację. Składniki na 6 porcji. Więcej informacji w komentarzu poniżej. Składniki: 800-1000 g selera korzeniowego, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 30 dkg pieczarek, szklanka przegotowanej wody, 3 łyżki oleju, 3 jajka, 1,5 szklanki zmiksowanych w blenderze płatków owsianych, przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka majeranku lub inne ulubione przyprawy wg uznania Pieczarki drobno posiekać lub zblendować na sieczkę, następnie udusić na łyżce oleju. Seler, cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić na…
Migdałowy torcik z Majorki
Pachnący cytrusowo torcik bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów to idealna propozycja zdrowej słodkości na nadchodzące Święta. Co, ważne, bardzo prosty do wykonania i składający się zaledwie z kilku składników. Zobacz także: Torcik czekoladowy z bitą śmietaną kokosową Ciasto z batatów Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych. Składniki: 7 dużych jajek, szczypta soli, 250 g ksylitolu, świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy, świeżo otarta skórka z 1 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 280 g zmielonych migdałów (w oryginalnym przepisie obrane, ja użyłam takich ze skórką), do dekoracji: ksylitol zmielony na puder i migdały lub płatki migdałowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze…
Naleśniki owsiano-migdałowe z owocami
Śniadanie na bogato – puszyste naleśniki (pancakes) na mące migdałowej, bez cukru i nabiału. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje. Składniki: 1/3 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić wodą), 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów, mogą być ze skórką), ½ szklanki płatków owsianych, 1 czubata łyżka ksylitolu, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego bądź z pestek winogron, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli morskiej, 1 duże jajko, 2 szklanki borówki amerykańskiej lub dowolnych owoców fazy 3. (zimą np. pomarańcze lub owoce z mrożonki). Wszystkie składniki – oprócz owoców – zmiksować na gładką…
Borówka zapiekana w cieście
Sezonowe owoce zapiekane w cieście, z dodatkiem chrupiących migdałów – kolejna propozycja na śniadanie w 3. fazie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje. Składniki: 2 czubate łyżki mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych), 2 jaja, 3 łyżki ksylitolu, 90 ml mleka migdałowego, kokosowego lub owsianego (można zastąpić wodą), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, szczypta soli, 2 szklanki borówki amerykańskiej (lub malin, wiśni, jeżyn, porzeczki, agrestu), odrobina oleju do wysmarowania formy, do podania: 1/2 szklanki pokrojonych migdałów. Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni. Wszystkie składniki – z wyjątkiem owoców – zmiksować. Formę do ciasta wysmarować…
Omlet z owocami
Omlet na słodko to zawsze dobry pomysł na lekkie, choć sycące śniadanie. Latem z sezonowymi owocami, zimą z pomarańczą, kiwi lub jabłkiem duszonym z cynamonem. Zobacz także: Placki owsiano-kokosowe z owocami Smoothie owocowo-owsiane Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję. Składniki: 1 całe jajo, 2 białka jaj (można pominąć – więcej informacji w komentarzu poniżej), łyżka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych), 2-3 łyżeczki ksylitolu, 3 łyżki wody, łyżka oleju np. słonecznikowego, kokosowego, z pestek winogron itd. szczypta soli, 2 łyżki oleju do smażenia, szklanka owoców 3-fazowych, u mnie pół szklanki borówki amerykańskiej i pół szklanki pokrojonej nektarynki, opcjonalnie: kilka listków mięty do…