• Przepisy

    Smalec z fasoli

    Jak smakuje wegański smalec z fasoli? Jak… smalec 🙂 A przynajmniej bardzo podobnie, zapewne dzięki dodatkowi podsmażonej cebulki i majeranku. Bardzo smaczny dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie lub kolację (z chlebem) lub na przekąskę (bez chleba).  Składniki: puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej), duża cebula, 6 łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: kromka chleba żytniego 30 g na jedną porcję smalcu (jeśli smalec ma być jedzony na śniadanie lub kolację) Olej rozgrzać na patelni i smażyć na nim drobno pokrojoną cebulę – najpierw zeszklić,…

  • Przepisy

    Zupa marchwiowo-kokosowa z curry

    Kremowa, aromatyczna zupa o smaka kokosa, marchwi i curry to kolejne danie, które nie kojarzy się z dietą, a raczej z kulinarną rozpustą.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6-8 porcji (wyjdzie ok. 10 szklanek zupy). Porcja na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego. Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego, 1 cebula, niezbyt drobno posiekana, 600-800 g marchwi pokrojonej w kostkę lub plasterki, 3,5 szklanki wywaru z włoszczyzny lub wody, puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie (przykłady tutaj), 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru (można pominąć), 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków papryczki chili, 1 łyżeczka soli morskiej, czarny pieprz do smaku (opcjonalnie), opcjonalne do…

  • Przepisy

    Zupa hamburgerowa

    Sycące danie jednogarnkowe. Zupa jest gęsta, aromatyczna i ma w sobie jakąś kojącą tłustość, choć tłuszczu – jak przystało na danie dietetyczne – nie zawiera.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 8 porcji. Na obiad lub kolację. Składniki na 8 porcji: 960 g chudej mielonej wołowiny, 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 2 łodygi selera, pokrojone w plasterki, 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 6 szklanek wywaru z warzyw lub wody (bądź więcej wg uznania), puszka pomidorów krojonych, 4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki, 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę, 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę, 6 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki posiekanej…