
Smalec z fasoli
Jak smakuje wegański smalec z fasoli? Jak… smalec 🙂 A przynajmniej bardzo podobnie, zapewne dzięki dodatkowi podsmażonej cebulki i majeranku. Bardzo smaczny dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie lub kolację (z chlebem) lub na przekąskę (bez chleba).
Składniki:
- puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej),
- duża cebula,
- 6 łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: kromka chleba żytniego 30 g na jedną porcję smalcu (jeśli smalec ma być jedzony na śniadanie lub kolację)
- Olej rozgrzać na patelni i smażyć na nim drobno pokrojoną cebulę – najpierw zeszklić, a na koniec lekko zrumienić.
- Fasolę osączyć zostawiając 1/4 szklanki zalewy.
- Zmiksować fasolę wraz z zalewą (lub rozgnieść praską do ziemniaków).
- Dodać do fasoli usmażoną cebulę i przyprawy, wymieszać ręcznie.
Mój komentarz:
Smak tej pasty fasolowej mocno zaskoczył – nie spodziewałam się, że będzie smakować prawie jak smalec 🙂 Dla mnie i dla wielu osób w zbliżonym wieku to smak dzieciństwa.
Smakował też dzieciom, które jak wiadomo są dość wybredne. Świetny z chlebem żytnim, a jeśli ma być jedzony jako przekąska – to już bez chleba, za to koniecznie z warzywami, np. można nim posmarować łódki z ogórka lub liście sałaty rzymskiej.
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.


One Comment
Pingback: