Przepisy

Ciasteczka słonecznikowe tylko z 3 składników

Eksplozja smaku słonecznika! Szybkie do zrobienia zdrowe ciasteczka, w których skład wchodzą tylko 3 składniki: pestki słonecznika, ksylitol i jaja. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 12 porcji. Na przekąskę. 

Składniki:

  • 280 g łuskanych ziaren słonecznika,
  • 90 g ksylitolu,
  • 2 jaja eko.
  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
  2. Odłożyć 2 łyżki słonecznika do dekoracji ciastek, a resztę zmielić blenderem na mąkę (mogą zostać grudki).
  3. Dodać ksylitol, wymieszać.
  4. W jednym jaju oddzielić białko od żółtka, białko odłożyć (do posmarowania ciastek przed pieczeniem).
  5. Do masy słonecznikowo-ksylitolowej dodać całe jajo i pozostałe żółtko.
  6. Z otrzymanej masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa może wydawać się sypka, jednak po ściśnięciu w dłoni robi się plastyczna).
  7. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy.
  8. Każdą kulkę lekko spłaszczyć na grubość około 1,5 cm (można spłaszczyć bardziej niż ja to zrobiłam). Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Gorące są miękkie, twardnieją po wystudzeniu. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia. Z czasem nawet zyskują na smaku.

Mój komentarz:
Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga Przy stole, jedynie zmieniłam cukier na ksylitol. Jeśli lubicie słonecznik, na pewno Wam posmakują (są trochę podobne w smaku do chałwy słonecznikowej). To bardzo wygodna przekąska do zabrania ze sobą w 3. fazie lub po prostu zdrowa słodkość, którą możemy poczęstować gości czy dorzucić dziecku do szkolnego drugiego śniadania.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

7 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *