Chipsy z jarmużu
Smak tych chipsów jest po prostu nieziemski! Trudno uwierzyć, że niepozorne zielone listki kryją w sobie tyle smaku i aromatu. Jest to przekąska doskonała – składa się wyłącznie ze zdrowych tłuszczy i mega korzystnego dla metabolizmu jarmużu.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Przekąska w fazie 3. Składniki na jedną porcję.
Składniki:
- pęczek jarmużu (lub 3-4 garści gotowego z torebki z Biedronki),
- 2 – 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego,
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni.
- Jarmuż umyj, wykrój twarde łodygi, porwij na kawałeczki mniej więcej podobnej wielkości. Z tym z torebki nic nie trzeba robić.
- Wrzuć tak przygotowany jarmuż do miski, wrzuć resztę składników, czyli olej i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj, tak aby olej i przyprawy dokładnie oblepiły listki jarmużu. Można wymieszać ręką, lekko miętosząc.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 5 minut, aż jarmuż brzegi lekko zbrązowieją, ale nie przypalą się. O innych wariantach pieczenia chipsów z jarmużu przeczytaj poniżej w komentarzu.
Mój komentarz:
Smak tych chipsów jest po prostu nieziemski! Trudno uwierzyć, że niepozorne zielone listki kryją w sobie tyle smaku i aromatu. Jest to przekąska doskonała – składa się wyłącznie ze zdrowych tłuszczy i mega korzystnego dla metabolizmu jarmużu.
Przepis zaczerpnęłam z książki”Jadłonomia” (wyd. Dwie Siostry 2014). W najnowszej książce Haylie Pomroy również jest przepis na chipsy z jarmużu, z tym że jako przyprawy występują tam tylko sól morska i czosnek pokrojony w plasterki, a temperatura pieczenia to 180 stopni (czas pieczenia 10-15 minut). Ciekawy porady na temat jedzenia jarmużu oraz pieczenia chipsów podają czytelniczki bloga tutaj.
14 komentarzy
Nuviel
A propo chipsów. Czy w fazie 1 można jeść takie kupne chipsy z warzyw dozwolonych w fazie 1szej ale z dodatkiem oleju słonecznikowego?
SzybkaPrzemiana.pl
Oleju nie powinno się jeść w fazie 1., a nie podejrzewam, żeby była go tam śladowa ilość (jak w mleku ryżowym, które jest dozwolone w 1. fazie).
margo
Dziewczyny znalazlam blog kulinarny w ktorym sa swietne przepisy ,ktore mozna swietnie dopasowac do naszej diety http://www.lovecozdrowe.pl/?m=1
Nuviel
Robiłam te chipsy dwa razy i mi nie wyszły. Były gumiate. Skorzystałam za drugim razem z rady jednej z blogowiczek, ale też nie wyszło. Nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak. Bardzo żałuje, bo kupiłam jakiś czas temu bilogiczne chipsy z jarmużu w sklepie i były przepyszaste, ale za drogie żeby sobie je ciągle kupować:(
Szakalaka
Aby przekąska (czy to jarmuż, czy to cieciorka- obojętnie co) z piekarnika była chrupiąca, należy zostawić ją aż do przestudzenia w wyłączonym, uchylonym piekarniku (wyłączamy go gdy dana rzecz jeszcze jest w środku i zostawiamy ją):)
Karolina
dorwałam ten jarmuż 😛 Dzisiaj będzie wyżerka!
SzybkaPrzemiana.pl
🙂
Karolina
Kurczę… pierwszą partię za mocno przypiekłam i stwierdziłam, że jest okropny, ale potem zrobiłam w 150 stopniach przy uchylonym piekarniku i co chwilę zaglądałam, mieszałam. Jest pyszny! Nawet mój 5-letni syn go polubił! Od teraz będę czekała na każdą III fazę i wcinała chipsy na kolację! 🙂
SzybkaPrzemiana.pl
🙂
Coco
Takie chipsy będą też dozwolone w fazie 2, oczywiście bez oleju? No chyba, że bez oleju to nie wychodzą z tego chipsy… 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie próbowałam bez oleju, ale jeśli uda się takie zrobić, to oczywiście można je jeśćw 2. fazie, bez ograniczeń.
jesiennick
A czy może być oliwa z oliwek czy zepsuje smak?
Ewa - SzybkaPrzemiana
To zależy od Twoich preferencji smakowych oraz od smaku samej oliwy – jasne mają delikatniejszy smak, a zielonkawe bardziej zdecydowany.
Pingback: