5 sposobów na jedzenie jarmużu
Gdy przygotowuję jadłospisy na życzenie, bardzo wiele, bo ponad 56% klientów wymienia jarmuż na liście produktów niepożądanych w menu i to mnie martwi, ponieważ jest to wyjątkowa roślina – absolutny hit wśród zdrowych warzyw. Składam to na karb nieznajomości jarmużu i niepewności, jak się z nim obchodzić i co smacznego z niego przyrządzić. Jarmuż do niedawna nie był zbyt popularną rośliną, dopiero ostatnio przeżywa prawdziwy boom. To jedna z niewielu w naszym klimacie roślin, której sezon przypada na czas zimy – zbiera się ją po pierwszych przymrozkach, co wcale nie pozbawia jej właściwości odżywczych. Jarmuż zawiera: więcej wapnia niż mleko, witaminę A, C i K w sporych ilościach, przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, błonnik pobudzający…
Bataty z jarmużem
Proste danie, które wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jako dodatek do dań głównych lub przekąska. Składniki na ok. 3 porcje (liczone pod kątem objętości, nie ilości tłuszczu, więc jeszcze jakiś zdrowy tłuszcz można do posiłku dodać). Składniki: 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w małą kostkę, cebula, drobno pokrojona, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu, z wyciętymi nerwami (może być gotowy pakowany z Biedronki). 4 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron, 1/4 łyżeczki szałwii, 1/4 łyżeczki estragonu, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka soli morskiej.…
Zielona szakszuka
Śniadanie idealne. Zielona wersja tradycyjnej pomidorowej szakszuki. Tym razem jajka smażone są na mieszance zielonych warzyw: cukini, porze, szpinaku lub jarmużu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie, obiad lub kolację, może też stanowić przekąskę. Składniki: por, zielona papryka, mała cukinia, 200 g lub więcej liści szpinaku (może być też jarmuż), 3 jaja, 6 łyżek zdrowego oleju do smażenia (np. z pestek winogron), sól, pieprz do smaku. Rozgrzać na patelni olej. Pora (część białą i jasnozieloną) pokroić w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wrzucić warzywa na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą i…
Zupa z pulpcikami z indyka i jarmużu
I znów propozycja dla fazy 2. uchodzącej za niewdzięczną – sycąca zupa jarzynowa, z pieczarkami i pulpetami z indyka. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, najbardziej przydatne w fazie 2., na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje. Składniki: 480 g mielonego chudego mięsa indyka, 2 szklanki posiekanego jarmużu (może być szpinak), 2 średnie lub małe cebule, 2 ząbki czosnku, 250 g pieczarek, najlepiej małych, pół opakowanie mrożonych brokułów, pól opakowania mrożonej fasolki szparagowej, listek laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, majeranek lub inne ulubione przyprawy. Nalać do garnka z ok. 2,5 l wody, wrzucić do niego listek laurowy, ziele angielskie, posolić, wstawić do…
Chipsy z jarmużu
Smak tych chipsów jest po prostu nieziemski! Trudno uwierzyć, że niepozorne zielone listki kryją w sobie tyle smaku i aromatu. Jest to przekąska doskonała – składa się wyłącznie ze zdrowych tłuszczy i mega korzystnego dla metabolizmu jarmużu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Przekąska w fazie 3. Składniki na jedną porcję. Składniki: pęczek jarmużu (lub 3-4 garści gotowego z torebki z Biedronki), 2 – 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni. Jarmuż umyj, wykrój twarde łodygi, porwij na kawałeczki mniej więcej podobnej wielkości. Z tym z torebki nic nie trzeba robić.…