Chłodnik z ogórka i awokado
Zaskakujący przepis. Awokado, cytryna, mleko owsiane – spodziewałam się dość egzotycznego smaku, a tymczasem chłodnik ma smak typowy dla kuchni polskiej: kwaskowaty, czosnkowo-koperkowy.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Porcja na 2 przekąski, możne też zjeść całą podaną porcję jako danie główne.
Składniki:
- dojrzałe awokado,
- jeden ogórek długi lub 2 ogórki gruntowe + trochę do posypania dania,
- ząbek czosnku,
- sok z jednej cytryny,
- 4 gałązki koperku,
- 2 gałązki mięty (można pominąć),
- sól, czarny pieprz,
- 1/2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego (owsiane można łatwo zrobić samemu: 4 łyżki płatków owsianych miksować przez 5 minut z 400 ml zimnej przegotowanej wody, można dodać szczyptę soli i ksylitolu, odcedzić przez gazę i mleko gotowe, wyjdzie więcej niż 1/2 szklanki)
- Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki (można je wykorzystać do wody smakowej ogórkowej).
- Wszystkie pozostałe składniki (oprócz mleka owsianego) zmiksować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem. Jeśli nie chcemy czekać, aż się schłodzi, można dorzucić kostki lodu.
Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia.
Mój komentarz:
Zaskakujący przepis. Awokado, cytryna, mleko owsiane – spodziewałam się dość egzotycznego smaku, a tymczasem chłodnik ma smak typowy dla kuchni polskiej: kwaskowaty, czosnkowo-koperkowy. Obecności awokado w tym daniu trudno się domyśleć, chłodnik smakuje jak przyrządzony na kefirze czy kwaśnym mleku. Bardzo orzeźwiający, polecam na upały.
4 komentarze
Gosia
Cztery łyżki kaszy owsianej czy płatków owsianych zmiksować z 400ml wody? Przepis ciekawy, warto go wypróbować.
Ewa - SzybkaPrzemiana
No tak, już poprawiłam 🙂 Chodzi oczywiście o płatki owsiane, wychodzi całkiem smaczne mleko, ma inną konsystencję niż to ze sklepu, ale smak dobry, a i cena zdecydowanie niższa.
Gosia
Dziękuję za odpowiedź. Już wiem, co jutro zjem na obiad.
monolityczna
Ooo, to już wiem na co wykorzystam cukinię, bo też się nada w F3 😉