Przepisy

Surówka zimowa ze słonecznikiem

Nie ma to jak warzywa sezonowe i nawet zimą mamy do dyspozycji kilka całkiem zacnych warzyw, z których można wyczarować coś pysznego. Przepis na tę surówkę pochodzi z książki Jamiego Olivera pt. „Świąteczne przepisy” – będzie idealna na świąteczny stół, ale też na co dzień. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 12 porcji. Jako przekąska lub dodatek do dania głównego. 

Składniki:

  • czerwona cebula,
  • 1/2 kg białej kapusty,
  • 1/2 kg czerwonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz, ksylitol do smaku.
  1. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami, odłożyć do dużej miski (surówki wyjdzie b. dużo), żeby przez chwilę się marynowała.
  2. Kapusty posiekać na jak najcieńsze paseczki (ręcznie, szatkownicą lub malakserem). Dodać do miski z cebulą.
  3. Marchewkę pokroić w zapałkę lub zetrzeć na tarce do dużych oczkach. Dodać do reszty.
  4. Słonecznik uprażyć na patelni (można pominąć prażenie) i dodać do całości.
  5. Wymieszać surówkę z posiekaną natką pietruszki, skosztować i doprawić do smaku solą, pieprzem, ksylitolem, musztardą ziarnistą.

Wariant dla fazy 1.: pominąć oliwę i słonecznik, dodać 2 jabłka pokrojone w zapałki i od razu wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.

Wariant poza dietą: dodać jeszcze 100 g suszonej żurawiny oraz 2 jabłka pokrojone w zapałki i od razu wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.

Mój komentarz:
Ostrzegam, że tej surówki wychodzi wręcz nieprawdopodobna ilość. Dlatego informacja, iż składniki są na 12 porcji jest raczej orientacyjna, spokojnie można zjeść mniej 🙂

W oryginalnym przepisie Jamiego występowały migdały, jednak zmieniłam je słonecznik, ponieważ migdały mają zbyt delikatny smak i zupełnie nie były wyczuwalne.

Bardzo polecam na święta w wersji wypasionej (patrz wersja poza dietą), bo na świątecznym stole nie ma zazwyczaj wiele surowych warzyw, a kapusta ma naprawdę niesamowite właściwości zdrowotne – reguluje pracę jelit, wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu i odkwasza organizm. I to wszystko w jednej surówce 🙂

W blogowym sklepie:

NOWOŚĆ!

 

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *