
Surówka zimowa ze słonecznikiem
Nie ma to jak warzywa sezonowe i nawet zimą mamy do dyspozycji kilka całkiem zacnych warzyw, z których można wyczarować coś pysznego. Przepis na tę surówkę pochodzi z książki Jamiego Olivera pt. „Świąteczne przepisy” – będzie idealna na świąteczny stół, ale też na co dzień.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 12 porcji. Jako przekąska lub dodatek do dania głównego.
Składniki:
- czerwona cebula,
- 1/2 kg białej kapusty,
- 1/2 kg czerwonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 100 g pestek słonecznika,
- 2 łyżki musztardy ziarnistej,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz, ksylitol do smaku.
- Cebulę drobno posiekać, wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami, odłożyć do dużej miski (surówki wyjdzie b. dużo), żeby przez chwilę się marynowała.
- Kapusty posiekać na jak najcieńsze paseczki (ręcznie, szatkownicą lub malakserem). Dodać do miski z cebulą.
- Marchewkę pokroić w zapałkę lub zetrzeć na tarce do dużych oczkach. Dodać do reszty.
- Słonecznik uprażyć na patelni (można pominąć prażenie) i dodać do całości.
- Wymieszać surówkę z posiekaną natką pietruszki, skosztować i doprawić do smaku solą, pieprzem, ksylitolem, musztardą ziarnistą.
Wariant dla fazy 1.: pominąć oliwę i słonecznik, dodać 2 jabłka pokrojone w zapałki i od razu wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Wariant poza dietą: dodać jeszcze 100 g suszonej żurawiny oraz 2 jabłka pokrojone w zapałki i od razu wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Mój komentarz:
Ostrzegam, że tej surówki wychodzi wręcz nieprawdopodobna ilość. Dlatego informacja, iż składniki są na 12 porcji jest raczej orientacyjna, spokojnie można zjeść mniej 🙂
W oryginalnym przepisie Jamiego występowały migdały, jednak zmieniłam je słonecznik, ponieważ migdały mają zbyt delikatny smak i zupełnie nie były wyczuwalne.
Bardzo polecam na święta w wersji wypasionej (patrz wersja poza dietą), bo na świątecznym stole nie ma zazwyczaj wiele surowych warzyw, a kapusta ma naprawdę niesamowite właściwości zdrowotne – reguluje pracę jelit, wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu i odkwasza organizm. I to wszystko w jednej surówce 🙂
W blogowym sklepie:
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

