Czekoladowe ciasto oliwne
Przepis Nigelli w prawie niezmienionej postaci, czyli czekoladowa rozpusta podkręcająca metabolizm.
Przepis diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych.
Składniki:
- 150 ml oliwy z oliwek (może być też olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy),
- 50 g kakao,
- 125 ml wrzątku,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 150 g mielonych migdałów,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 200 g ksylitolu,
- 3 jaja.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Kakao przesiej do miski, dodaj wrzątek, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wrzątku do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
- W osobnej misce wymieszaj migdały z solą i sodą.
- Jajka ubij z ksylitolem i oliwą na jednolitą, kremową masę.
- Do masy jajecznej wmieszaj masę kakaową, a następnie wsyp migdały i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki o średnicy ok 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
- Piec ok. 45-60 minut do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto będzie suchy (czekoladowe okruchy są OK).
Mój komenatrz:
Co tu dużo gadać – to ciasto to czekoladowa rozpusta w najczystszej postaci. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigelissima” i zmieniłam w nim tylko jedną rzecz: cukier na ksylitol. Ciasto będzie idealne na przekąskę lub na śniadanie. W obu przypadkach warto dodać jakieś warzywo, a na śniadanie także węglowodany i owoc 3-fazowy.
24 komentarze
monolityczna
No i czy ktoś da wiarę, że jedząc takie ciasto jest się na diecie?? Piękna sprawa 😀
Ewa - SzybkaPrzemiana
Właśnie 🙂
Coco
A czy do śniadania poza owocem nie trzeba dodać węglowodanów? Chyba że zaistniały jakieś zmiany i w śniadaniu 3 fazy podobnie jak w kolacji węgle są opcjonalne? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Racja, jakieś węglowodany być powinny.
Jola
JUŻ WYPRÓBOWAŁAM!! Pychota
Joanna Gozdzik
Ciasto naprawdę super – smakuje nie tylko mi, ale też mężowi i synowi. 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się 🙂
Ania
olej słonecznikowy nie nadaje się do pieczenia
Ewa - SzybkaPrzemiana
To kolejny przypadek, gdy nie wiadomo komu wierzyć, na moim jest napisane: „do sałatek, smażenia, pieczenia i gotowania”.
Marta
Hej, chciałabym je zrobić ale zastanawia mnie skąd wezmę mielone migdały. Da się w blenderze zblendować całe? Dziękuje za odp
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, można zmielić blenderem.
Beata Laprus
Ratunku, czym i czy w ogóle można zamienić mielone migdały? Wyszłam na chwilę z domu i migdałami zajął się mój pies. Grrrrrrr
Ewa - SzybkaPrzemiana
Beata, można zamienić na mielone orzechy, np. laskowe czy włoskie.
Dee Jot
Ciasto genialne! Polecam wszystkim
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się 🙂
katarina_2017
Ciasto przeszło moje najśmielsze marzenia! Jestem zachwycona. Polecam!
Ewa - SzybkaPrzemiana
🙂
Beata Pre
Właśnie upiekłam pierwszy raz i zastanawiam się czy można go przykryć kokosową pianą i owocami tak jak torcik czekoladowy :)?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, jak najbardziej.
Basia Łukowska
Co zrobić, żeby to ciasto urosło? Zrobiłam je po raz pierwszy, z olejem kokosowym, niestety wylałam je do formy prostokątnej (może trochę za dużej?), ale ciasto rosło do pewnego momentu, a potem opadło (ale jeszcze w trakcie pieczenia). Nie wiem co mogłam zrobić nie tak…
Ewa - SzybkaPrzemiana
To ciasto wyrasta niewiele, więc aby miało jako taką wysokość, trzeba użyć naprawdę małej blaszki, u mnie na zdjęciu jest to mała tortownica o średnicy 20 cm.
Basia Łukowska
to pewnie dlatego takie płaskie mi wyszło. Ale w smaku jest rewelacyjne i to się liczy 😉
Joanna
Ciasto przepyszne. Córka, która nie jest na diecie, stwierdziła, że to niesprawiedliwe, że dostała tylko jeden kawałek. Ponieważ mój mąż musi dostać codzienną dawkę słodkiego (tylko pod takim warunkiem zgodził się na dietę), dozwolone ciasta piekę wciąż. I żeby było to ciasto typowo śniadaniowe, zrobiłam spód z płatków owsianych, które po upieczeniu okazały się hitem – smakują jak przypieczone karmelizowane orzeszki 🙂 Nie muszę już myśleć o dołożeniu ziaren, a przypadek sprawił, że ciasto jest jeszcze lepsze (chociaż nie wiedziałam, że jest to możliwe). Dziękuję za przepis 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Joanno, dziękuję bardzo za komentarz. Świetny pomysł ze spodem 🙂 Trzymam kciuki za efekty!