Przepisy

Czekoladowe ciasto oliwne

Przepis Nigelli w prawie niezmienionej postaci, czyli czekoladowa rozpusta podkręcająca metabolizm. 

Przepis diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych. 

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek (może być też olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy),
  • 50 g kakao,
  • 125 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 200 g ksylitolu,
  • 3 jaja.
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Kakao przesiej do miski, dodaj wrzątek, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wrzątku do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce wymieszaj migdały z solą i sodą.
  4. Jajka ubij z ksylitolem i oliwą na jednolitą, kremową masę.
  5. Do masy jajecznej wmieszaj masę kakaową, a następnie wsyp migdały i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do foremki o średnicy ok 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
  7. Piec ok. 45-60 minut do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto będzie suchy (czekoladowe okruchy są OK).

Mój komenatrz:
Co tu dużo gadać – to ciasto to czekoladowa rozpusta w najczystszej postaci. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigelissima” i zmieniłam w nim tylko jedną rzecz: cukier na ksylitol. Ciasto będzie idealne na przekąskę lub na śniadanie. W obu przypadkach warto dodać jakieś warzywo, a na śniadanie także węglowodany i owoc 3-fazowy.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

24 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *