Ciasto czekoladowe słonecznikowe (bez mąki i cukru)
Ciacho niemal bezkarne – bez cukru, ze zmielonymi ziarnami słonecznika zamiast mąki, o czekoladowym smaku. Duża zawartość słonecznika sprawia, że jest to smakołyk z m.in. z dużą zawartością witaminy E oraz fitosteroli obniżających cholesterol. Polecam, jeśli chcecie przemycić zdrową słodkość na świątecznym stole (podpowiadam też, jakich można użyć dodatków). Zobacz także: chałwa słonecznikowa, czekoladowe ciasto oliwne. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. Składniki na 5 porcji diety. Składniki: 5 dużych jajek eko, 200 g ziaren słonecznika, 170 g ksylitolu, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki przesianego kakao, pół łyżeczki cynamonu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ziarna słonecznika zmielić na mąkę (nie wyjdzie zbyt drobna, ale to w…
Meksykańska pikantna czekolada
„O czekoladzie na gorąco myśli się jak o małym, kalorycznym grzeszku, jednak przygotowana z odpowiednich składników staje się napojem z kategorii superżywności. Łączy bogate w przeciwutleniacze kakao z mielonym cynamonem i pieprzem cayenne, które równoważą poziom cukru we krwi i pobudzają krążenie.” Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 małe filiżanki, na przekąskę. 1 filiżanka = 1 porcja. Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (bez chemicznych dodatków, przykłady tutaj), 3 łyżki kakao w proszku, 1,5 łyżeczki esencji waniliowej, 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli czekolada ma być słodka), szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, mała szczypta pieprzy cayenne (można więcej, jeśli lubisz mocno pikantny smak). Wszystkie składniki włożyć…
Czekoladowy mus z aquafaby
Aquafaba to nic innego jak woda pozostała z gotowania cieciorki – magiczny składnik wielu wegańskich dań. Można ją ubijać na pianę tak samo jak białka jaj! Ten deser to dowód na to, że z 4 prostych składników można wyczarować zupełnie nową jakość: intensywnie czekoladowy mus o konsystencji pianki. Bez smaku cieciorki. Można go jeść w każdej (!) fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 4 pucharki musu. Każda faza (więcej informacji w komentarzu poniżej). Składniki: 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2-3 łyżki ksylitolu, 2-3 łyżki kakao, opcjonalnie: 2 szczypty chili…
Brownie z buraków z nutką pomarańczy
Nie ukrywam, że jest to kolejne ciasto z burakami, które upiekłam, ale pierwsze, które spełniło moje oczekiwania. Przede wszystkim smak buraka miał być niewyczuwalny – chodzi o to, żeby korzystać z jego zdrowotnych właściwości, ale udawać, że to zwyczajne, czekoladowe ciasto 😉 Udało się! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych. Składniki: 1/2 kg ugotowanych i obranych buraków (w Biedronce i Lidlu można kupić już gotowe, pakowane próżniowo), 3/4 szklanki mąki kokosowej, 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów), 3 jaja eko, 1 szklanka ksylitolu, 5-6 łyżek kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, skórka utrata z 1 pomarańczy, szczypta soli. Rozgrzać…
Deser czekoladowy z owocami
Propozycja dla czekoladoholików – deser mocno czekoladowy, prosty i szybki, a przy tym w 100% zdrowy – bez cukru, nabiału i jakichkolwiek podejrzanych składników. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie lub jako składnik obiadu. Składniki na 2 porcje. Składniki: 1 średni batat bez skórki ugotowany lub upieczony (= ok. 2/3 szklanki musu), 1/4 szklanki zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych, pół szklanki kakao, łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 szklanki owoców 3. fazy diety (np. porzeczki, maliny, wiśnie, jagody itd.) Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do naczynia, wyrównujemy powierzchnię i schładzamy w lodówce (można też lekko zmrozić w zamrażalniku, zwłaszcza w upalne dni). Podajemy z owocami. Mój komentarz:…
Ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia
Proste, szybkie, tylko z 4 składników. Smak dzieciństwa w wersji bez masła i cukru, lecz bez uszczerbku dla całości – ciasteczka z dodatkiem oleju kokosowego i ksylitolu są pyszne i co najważniejsze przyjazne dla metabolizmu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 12 porcji. Składniki: 100 g oleju kokosowego, 3/4 szklanki ksylitolu, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki wody, 3 szklanki płatków owsianych. Wszystkie składniki – oprócz płatków – podgrzać do rozpuszczenia ksylitolu. Wsypać płatki i dokładnie wymieszać. Wykładać masę na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Jeśli będzie zbyt sypka, ściskać wilgotnymi rękami formując kuleczki. Można też zrobić ciasteczka w foremce na muffinki. Po chwili…
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Zdrowy smakołyk – wilgotne, czekoladowe ciasto z lśniącą czekoladową polewą. Bez cukru i mąki, na bazie czerwonej fasoli, której smak nie jest wyczuwalny. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych (więcej w komentarzu poniżej). Składniki na ciasto: 2 puszki fasoli czerwonej lub 480 g samodzielnie ugotowanej, 2 duże ugotowane na półtwardo marchewki (mogą być też surowe drobno starte na tarce). 4 jaja, 3 łyżki oleju kokosowego, 4-5 łyżek kakao, szklanka ksylitolu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć). Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Fasolę…
Kokosowe brownie
Mocno czekoladowe, lekko kokosowe, pyszne brownie. Wypiek iście luksusowy, mimo że dietetyczny. Wg opinii czytelniczki: „brownie kokosowe pomaga przetrwać dietę, jest tak dobre że w ogóle nie myślę o innych słodyczach i piekę je co tydzień.” Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub śniadanie – składniki na 12 porcji. Składniki: 150 g oleju kokosowego nierafinowanego, 4 czubate łyżki ciemnego kakao, 170 g ksylitolu, 3 jaja w temperaturze pokojowej, 100 g mąki kokosowej, szczypta soli, opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Olej kokosowy podgrzać i wymieszać z kakao. Jaja krótko zmiksować z ksylitolem (tylko do połączenia składników). Olej z kakao oraz jaja z ksylitolem…
Trufle czekoladowe
Trufle o smaku czekolady, bez cukru, glutenu i nabiału. Łączą w sobie 2 poszukiwane cechy: są pysznie czekoladowe i są zdrowe. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę – składniki na 3-4 porcje. Składniki: puszka cieciorki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej, 2 czubate łyżki ksylitolu lub więcej do smaku, 2 czubate łyżki kakao lub więcej do smaku (zamiast kakao może być karob) oraz jeszcze trochę do obtoczenia, 4 łyżki pasty sezamowej tahini (lub masła migdałowego), 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ewentualnie 3 krople esencji do ciasta, np. rumowej). Cieciorkę wypłukać pod bieżącą wodą. Zmiksować razem wszystkie składniki na gładką masę. Spróbować i zdecydować, czy chcesz dodać więcej kakao i/lub…
Dieta a smak czekolady
Zbliżają się Walentynki, więc z tej okazji zapraszam na małe zestawienie przepisów diety na słodkości o smaku czekolady. Czekolada jako taka wśród produktów diety przyspieszającej metabolizm nie występuje, choć gdyby udało Wam się gdzieś kupić czekoladę gorzką, o zawartości kakao powyżej 70%, słodzoną ksylitolem, to będzie ona zgodna z zasadami diety. Poza tym mamy do dyspozycji całą masę przepisów, gdzie za sprawą ciemnego kakao możemy uzyskać czekoladowy smak. Kakao na diecie przyspieszającej metabolizm: dozwolone jest wyłącznie ciemne, niesłodzone, można je stosować w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych, nie jest zaliczane do tłuszczy, jest traktowane jako przyprawa, najlepsze jest surowe (ziarna kakao nie są poddawane obróbce cieplnej) – niestety u nas…