Ciasto z batatów
To bardzo ciekawy i oryginalny przepis na ciasto z batatów i mleczka kokosowego. Wypatrzyłam go na blogu Madame Edith, lecz dopasowałam do zasad diety. Edith napisała: „Jest tak cudownie wilgotne i pachnie tak potwornie smacznie, że nie można się przy nim opanować. To zupełnie inny wymiar ciasta.” Po takiej rekomendacji nie można nie spróbować!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Przekąska lub dodatek do dania głównego. Ciasto podzielić na 8 porcji i jeść 1-2 porcje na posiłek (mleczka kokosowego, czyli zdrowego tłuszczu w jednym kawałku jest relatywnie mało, ale ciasto jest bardzo sycące).
Składniki:
- 1 kg batatów,
- 300 ml mleczka kokosowego* bez dodatków chemicznych (tutaj przykłady mleczek) – to ważny warunek, zwykłe mleczko jest mało tłuste i ciasto może się nie udać,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 3 jaja,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- skórka otarta z 1 limonki.
- Bataty ze skórką przekrój wzdłuż i ugotuj do miękkości.
- Wystudź i obierz ze skórki. Dokładnie zmiksuj blenderem.
- Do zmiksowanych batatów dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Małą tortownicę ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 80-90 minut, sprawdzając po 60 minutach. Powinno być zrumienione na wierzchu. Zostaw do całkowitego wystudzenia (można studzić w wyłączonym piekarniku).
* Pozostałe 100 ml mleczka kokosowego (puszka zawiera 400 ml) można wykorzystać do kokosowej owsianki.
Mój komentarz:
Przepis ten kilka miesięcy temu otrzymali subskrybenci mojego newslettera – jeśli chcesz otrzymywać najciekawsze przepisy jako pierwsza/y, zapraszam do zapisania się.
Wypiek nie ma typowej konsystencji ciasta, jest to raczej rodzaj kremowego musu, bardziej w stylu sernika. Jego smak trudno do czegoś porównać, bo składniki tworzą zupełnie nowe połączenie – jest słodki, jakby karmelowy, z delikatną nutką limonki. Na pewno wart wypróbowania jako miłe urozmaicenie na diecie lub zdrową słodkość poza dietą. Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień.
6 komentarzy
Dajana
Już nie mogę się doczekać 3 fazy… 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
🙂
Domi
Piekłam ciasto 80 min., z wierzchu jest zarumienione ale w środku prawie zupełnie nie ścięte-czy tak to powinno wyglądać? Czy mogę wstawić je jeszcze raz do piekarnika i dopiec? Jestem nie gotującą i nie poekącą osobą, która zaczęła to robić dopiero dzięki diecie, stąd moje amatorskie pytanie 😉
Pozdrawiam
Ewa - SzybkaPrzemiana
Skoro jest przyrumienione na wierzchu, to powinno też być ścięte w środku. A jakiego mleczka użyłaś? Jeśli nie było takie jak w zaleceniach (bez zagęszczaczy) to może to być przyczyna.
Druga przyczyna to zbyt wysoka temperatura pieczenia. W tym momencie można spróbować dopiec ciasto: przykryj wierzch folią aluminiową, żeby go nie spalić i piecz do ścięcia środka.
Monika Jusis - Pe
Dziękuję za ten przepis 🙂 jestem zachwycona
Ewa - SzybkaPrzemiana
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂