
Frytki z pieczonej dyni
Słodka dynia i pikantne przyprawy – ta jesienna przekąska z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia może zastąpić wszelkie tradycyjne niezbyt zdrowe przegryzki.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w 3. fazie, na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Dynię jemy bez ograniczeń, jedynie tłuszcz trzeba policzyć do wielkości porcji.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili, kumin lub inne ulubione.
WARIANT DLA FAZY 1.: pominąć oliwę i jeść np. na przekąskę zamiast owoców.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Dynię razem ze skórką pokrój na duże kawałki, usuń nasiona i zawiń każdy kawałek osobno w folię aluminiową.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ok. 30-40 minut do momentu, aż dynia będzie dość miękka, ale wciąż jędrna i chrupka.
- Upieczoną dynię odstaw do przestygnięcia, a następnie odkrój skórę i pokrój na kawałki zbliżone do frytek lub dowolnie, np. w kostkę.
- Kawałki dyni wrzuć do miski, wlej olej i dopraw przyprawami do smaku.
- Dynię z olejem i przyprawami rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do zrumienienia dyni ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Mój komentarz:
Były już frytki z patatów, więc czemu nie zrobić frytek z dyni? Przy czym ostrzegam – nazwa „frytki” jest umowna, ponieważ warzywa typu dynia czy pataty nigdy nie osiągną chrupkości takiej jak ziemniaki, co wcale nie jest wadą, bo gdyby osiągały – nie można byłoby ich jeść na diecie (frytki ziemniaczane swoją chrupkość zawdzięczają wysokiej zawartości skrobi, która nie sprzyja metabolizmowi). Za to ich smak wynagradza wszystko, zwłaszcza jeśli doprawi się je na ostro – słodki smak dyni przyjemnie wówczas kontrastuje z pikantnymi przyprawami.


10 komentarzy
Aasia
Korzystajmy póki jest sezon 🙂
To jeszcze podpowiem, że dynia Hokkaido nie wymaga obierania 🙂
Można ją piec bezpośrednio na papierze do pieczenia (już pokrojoną i bez używania folii aluminiowej do wstępnego podpieczenia). 20-30 minut i jest gotowa.
A ja nawet ostatnio pokusiłam się o zamrożenie – jeśli nie wyjdzie jędrna po mrożeniu – to ją zmiksuję na zupę 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, właśnie z tego względu lubię hokkaido 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Edzia, na diecie przyspieszającej metabolizm nie liczymy kalorii 🙂
Edziaa
Wiem, ale ja jestem na klasycznej diecie i dlatego pytalam.
W każdym razie wypróbowałam ten przepis, nie wyszedł mi, ale to akurat nic dziwnego bo mi rzadko który przepis wychodzi 😀 W każdym razie pozdrawiam.
Ewa Myszka
Mam pytanie. Pracuję w domu przy komputerze. Wstaję o 8.00 i jem o 8.30. Kolacja wypada o 20.30 i jest obfita na diecie. Czy ten ostatni posiłek nie jest za późno? Pracę mam siedzącą. Czy powinnam wczesniej jeść kolację?
Ewa - SzybkaPrzemiana
A o której kładziesz się spać?
Ewa Myszka
Ok 23.30
Ewa - SzybkaPrzemiana
W takim razie może być kolacja o 20.30.
Ewa Myszka
Dziękuję za informację.
Pingback: