
Gwiazdki cynamonowo-migdałowe
Zmielone migdały, ksylitol i białko – oto cała filozofia, a powstaną pyszne, rozpływające się w ustach i zdrowe łakocie.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 12 porcji przekąskowych.
Składniki:
- 400 g zmielonych migdałów, mogą być obrane lub nie (lub orzechów laskowych),
- 100 g ksylitolu,
- 2 białka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: ksylitol do posypania.
- W misce wymieszać migdały z cynamonem.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g ksylitolu.
- Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. Ciasto ma bardziej konsystencję plasteliny, niż tradycyjnego ciasta.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Ponieważ jest dość kleiste, wałkowałam na stolnicy silikonowej przez folię aluminiową.
- Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki (małą, o średnicy ok. 4 cm) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.
- Piec w nagrzanym piekarniku, przez ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (z termoobiegiem 140°C).
- Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce. Można zamrażać.
Mój komentarz:
Przepis jest inspirowany niemiecką recepturą na Zimtsterne – gwiazdki cynamonowe z jedną różnicą: są bez bezy na wierzchu. Można ją zrobić: ubić białko z 100 g ksylitolu i smarować powstałą pianą gwiazdki przed włożeniem do piekarnika, trzeba jednak pamiętać, że beza z ksylitolu ma inne właściwości niż tradycyjna – po wyjęciu z piekarnika będzie miękka, ale wyschnie. gdy pozostawimy ciasteczka na jeden dzień na wierzchu, bez przykrycia. Wygląda też ciut gorzej niż beza z cukrem, dlatego zdecydowałam się pokazać wersję ciastek bez niej.

