Praliny migdałowo-kokosowe (bez cukru)
Pralinki razem ze mną zrobiła i w całości uformowała 9-letnia córka. Są proste i dość szybkie do zrobienia, nie zawierają cukru – są posłodzone ksylitolem. Polecamy jako zdrową słodkość na świąteczny stół. Zobacz także: Białe czekoladki kokosowe Trufle czekoladowe Kokosowe trufle z batatów Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych (czyli jeśli uformujemy 16 kulek, wyjdą po 2 praliny na porcję, można też zrobić 8 dużych). Składniki: 1 szklanka obranych migdałów lub płatków migdałowych, 1 szklanka wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki (np. Lidl marka własna, niebiesko-białe opakowanie), 1-2 łyżki ksylitolu (w zależności, czy wolisz mniej czy bardziej słodkie praliny), szczypta soli, 3 łyżki płynnego oleju kokosowego,…
Ciasto migdałowe z brzoskwinią
Letnie ciasto z brzoskwiniami w zdrowej wersji: bez cukru i mąki pszennej. Świetne śniadanie na Diecie Przyspieszającej Metabolizm i nie tylko. A pieczone brzoskwinie pachną wręcz obłędnie! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje śniadaniowe. Składniki: 4 jaja eko, 3 łyżki ksylitolu, 40 g zmielonych migdałów (lub zmielonych pestek słonecznika – wtedy ciasto będzie słonecznikowe, a nie migdałowe ;-)), 30 g mąki kokosowej, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 niewielkie brzoskwinie. Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę kokosową, migdały i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą wymieszać. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół i…
Zdrowe jagodzianki – bez cukru i mąki pszennej
Jagodzianki – dla wielu wspomnienie dzieciństwa i umilacz letnich dni tym razem w zdrowej wersji: bez cukru, bez nabiału i mąki pszennej. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Pełnia szczęścia osiągnięta 🙂 Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Z podanych składników wychodzi 6 małych bułeczek, jedna porcja to 2 bułeczki. Składniki na 6 mini jagodzianek: 3 jajka eko, 2 łyżki ksylitolu, 45 g mąki kokosowej, 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki, 60 g roztopionego oleju kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 60 g jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być też maliny, wiśnie, jeżyny). Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem. Dodać olej kokosowy…
Miękkie ciasteczka migdałowe
Miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów, słodzone ksylitolem to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych świątecznych wypieków. A jeśli chodzi o smak – wymiatają! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych. Składniki: 2 białka dużych jaj bio, 200 g zmielonych migdałów, 3/4 szklanki ksylitolu + 2-3 łyżki do obtaczania ciasteczek, 3-4 krople olejku migdałowego (można pominąć). Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki ksylitolu i jeszcze przez moment ubijać. Wymieszać pianę z migdałami i olejkiem. Powstanie gęsta, klejąca się masa. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w ksylitolu i układać na blasze…
Migdałowy torcik z Majorki
Pachnący cytrusowo torcik bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów to idealna propozycja zdrowej słodkości na nadchodzące Święta. Co, ważne, bardzo prosty do wykonania i składający się zaledwie z kilku składników. Zobacz także: Torcik czekoladowy z bitą śmietaną kokosową Ciasto z batatów Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych. Składniki: 7 dużych jajek, szczypta soli, 250 g ksylitolu, świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy, świeżo otarta skórka z 1 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 280 g zmielonych migdałów (w oryginalnym przepisie obrane, ja użyłam takich ze skórką), do dekoracji: ksylitol zmielony na puder i migdały lub płatki migdałowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze…
Gwiazdki cynamonowo-migdałowe
Zmielone migdały, ksylitol i białko – oto cała filozofia, a powstaną pyszne, rozpływające się w ustach i zdrowe łakocie. Zobacz także: Ciasteczka słonecznikowe Ciasteczka owsiane z tahini, kokosem i orzechami Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 12 porcji przekąskowych. Składniki: 400 g zmielonych migdałów, mogą być obrane lub nie (lub orzechów laskowych), 100 g ksylitolu, 2 białka, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, opcjonalnie: ksylitol do posypania. W misce wymieszać migdały z cynamonem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g ksylitolu. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. Ciasto ma bardziej konsystencję plasteliny, niż…
Tarta owsiano-migdałowa z owocami
Śniadaniowe ciasto na bogato – same zdrowe składniki! Można jeść z czystym sumieniem, bo składa się głównie płatków owsianych, migdałów, ksylitolu, batatów i owoców. Na dodatek jest łatwe i szybkie do zrobienia. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 10 porcji. Na śniadanie. Składniki na spód: 2 szklanki płatków owsianych górskich, 1 szklanka płatków migdałów lub całych migdałów (mogą być obrane lub nie), 3 łyżki ksylitolu, 2 łyżki wody, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu na spód cynamonowy lub czubata łyżka kakao na spód czekoladowy, 1 ugotowany batat (ok. 500 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 2 łyżki mąki owsianej lub mąki z tapioki. Składniki na…
Batony orzechowo-kawowe
Kolejny dietetyczny majstersztyk – pyszne chrupiące batony o smaku orzechów i czekolady z kawową nutką. Jak zwykle same zdrowe składniki. Przepis czytelniczki Agnieszki. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Przekąska. Składniki na 6 porcji. Składniki na 6 porcji: 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka), 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki kakao lub karobu, 2-3 łyżki ksylitolu, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego. Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami). Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć masę…
Czekoladowe ciasto oliwne
Przepis Nigelli w prawie niezmienionej postaci, czyli czekoladowa rozpusta podkręcająca metabolizm. Przepis diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych. Składniki: 150 ml oliwy z oliwek (może być też olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy), 50 g kakao, 125 ml wrzątku, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 150 g mielonych migdałów, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 200 g ksylitolu, 3 jaja. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Kakao przesiej do miski, dodaj wrzątek, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wrzątku do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj migdały z solą i sodą. Jajka ubij z…
Mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe
Na diecie przyspieszającej metabolizm nie jest dozwolony nabiał – nie sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów, o czym szerzej piszę tutaj: Czy nabiał szkodzi i dlaczego przeszkadza w odchudzaniu? Dlatego alternatywą są mleka roślinne – kokosowe, migdałowe, z orzechów nerkowca czy ryżowe. Autorka diety wymienia także mleko z konopi (hemp milk) u nas raczej niedostępne, ale są tutaj czytelniczki mieszkające zagranicą, więc może przyda im się ta informacja. Można ich używać jako dodatku do kawy zbożowej, składnik koktajli owocowych lub dodatek do owsianki. Ich główną zaletą jest fakt, że zawierają zdrowe tłuszcze, węglowodany i proteiny bardzo korzystne dla naszego metabolizmu. Poza tym mają przyjemny, delikatny, słodkawy smak. Niektóre z tych mlek (ryżowe,…