Przepisy

Zupa grzybowa (kremowa, wegańska)

W moich stronach w wigilię je się wyłącznie barszcz czerwony, ale wiem, że są regiony Polski, gdzie tego dnia króluje grzybowa. Oto przepis idealny – kremowa zupa grzybowa zagęszczona… sekretnym składnikiem. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 3 porcje. 

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków),
  • pęczek włoszczyzny (2 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki),
  • 6 pieczarek brązowych (zwykłe też będą OK),
  • 1/2 szklanki nerkowców,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ziarenka jałowca,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Nerkowce zalej wodą i odstaw (można to zrobić dzień wcześniej).
  2. Grzyby zalej 500 ml gorącej wody i odstaw na 30-60 minut, potem odcedź, ale – UWAGA – zachowaj wywar.
  3. Obierz warzywa (marchew, pietruszkę, selera) oraz jedną cebulę, posiekaj je drobno, wrzuć do garnka.
  4. Następnie dodaj do tego samego garnka liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, tymianek, rozmaryn, obrane i pokrojone pieczarki, wodę z moczenia grzybów oraz połowę z namoczonych grzybów i na koniec 1,2 litra wody.
  5. Gotuj całość przez godzinę.
  6. Po tym czasie odcedź warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i używać jako pastę na kanapki). Wywar odstaw na bok.
  7. Następnie podgrzej 3 łyżki oliwy w garnku, wrzuć do niej drugą, posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodaj namoczone grzyby, smaż kilka minut.
  8. Wlej wywar i gotuj jeszcze przez 10-20 minut.
  9. Gdy zupa lekko przestygnie, dodaj odcedzone nerkowce i dokładnie zmiksuj zupę.
  10. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z bloga Food Porn Vegan Style, czyli de facto jest to receptura wegańska, co na diecie przyspieszającej metabolizm ma znaczenie, ponieważ nie je się na niej nabiału, a grzybową trzeba czymś zagęścić. W przypadku tej zupy gęstość została uzyskana za pomocą namoczonych wcześniej i zmiksowanych nerkowców. To bardzo dobry pomysł!

Przyznam szczerze, że przeważnie omijam z daleka przepisy, gdzie trzeba co chwilę coś namaczać, gotować, odcedzać, podsmażać itd. i zazwyczaj wybieram receptury proste, acz efektowne. Warto jednak było się przełamać, bo dzięki wszystkim tym zabiegom uzyskujemy naprawdę świetny smak. Nie jest to zwykła, lecz bardzo wykwintna zupa godna świątecznego stołu.

Na diecie można zjeść ją na kolację z grzankami z chleba żytniego.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *