
Migdałowy torcik z Majorki
Pachnący cytrusowo torcik bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów to idealna propozycja zdrowej słodkości na nadchodzące Święta. Co, ważne, bardzo prosty do wykonania i składający się zaledwie z kilku składników.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych.
Składniki:
- 7 dużych jajek,
- szczypta soli,
- 250 g ksylitolu,
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy,
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 280 g zmielonych migdałów (w oryginalnym przepisie obrane, ja użyłam takich ze skórką),
- do dekoracji: ksylitol zmielony na puder i migdały lub płatki migdałowe.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ubić do puszystości i białości.
- Dodać skórki z cytrusów, cynamon i ubić. Dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać.
- W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do mieszanki migdałowej, w kilku turach, delikatnie wymieszać.
- Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać do niej ciasto migdałowe, wyrównać.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę obniżyć do 140ºC i kontynuować pieczenie przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć ciasta.
- Wystudzić w lekko uchylonym i stygnącym piekarniku.
- Wyjąć i oprószyć sproszkowanym ksylitolem, udekorować migdałami.
Mój komentarz:
Tym razem inspiracją był blog Moje Wypieki, który na pewno nie słynie z ciast dietetycznych, a wręcz przeciwnie 🙂 Jedyna zmiana w stosunku przepisu źródłowego to zamiana cukru na ksylitol. Powinny być też użyte migdały obrane, ja jednak w przedświątecznym rozgardiaszu, nie miałam czasu na ich obieranie. Skutek jest taki, że ciasto jest bardziej wyraziste w smaku i ciemniejsze, niż z migdałów nieobranych, co zupełnie mi nie przeszkadza.
Torcik obłędnie pachnie w czasie pieczenia, jest wilgotny, sycący i bardzo smaczny. Polecam!
Nowości w blogowym sklepie:
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.


2 komentarze
justytka
Czy można użyć mąki migdałowej?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie robiłam tego ciasta z mąką migdałową, więc trudno mi powiedzieć, trzeba spróbować.