Kebab chi chi (na patyku) drobiowy
Mięso mielone nadziewane na patyk i do tego ciekawa, apetyczna nazwa: kebab chi chi. Strzelam w ciemno, że nazwa „kebab” przywędrowała z angielskiego, co oznacza w tym języku szaszłyk. U nas kebab ma nieco inne znaczenie. Skąd wzięło się „chi chi” (czytaj: czi czi)? Nie wiadomo. Jak go zwał, tak go zwał – pyszne danie w ciekawej, atrakcyjnej formie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. (wariant dla fazy 3. omówiony poniżej). Składniki na 8 porcji. Składniki na 8 porcji: 960 g mielonego mięsa kurczaka lub indyka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki, przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki…
Indyk smażony z warzywami
Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację. Składniki: 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki pokrojone w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę. Przypraw indyka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki…
Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym
Nie oszukujmy się – takie klopsiki zanurzone w pomidorowym sosie każdy chętnie zje, dziecko czy dorosły. Smakują lepiej niż te w ikeowskich restauracjach i nie sposób się domyślić, że to danie dietetyczne, bez dodatku tłuszczu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje: 480 g mielonego chudego mięsa indyka lub kurczaka, ok. 500 g warzyw (np. 200 g marchewki, 200 g brokuła, 100 g cukinii, może też mrożonka warzywna mieszana), 1 mała cebula, pęczek natki pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, inne ulubione. Sos do klopsików pomidorowy: 800 g pomidorów krojonych (mogą być świeże lub z…
Filet z indyka z piekarnika
Pierś indyka pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna. Może pełnić rolę mięsa obiadowego lub wędliny na kanapki czy dodatku do sałatki – jest smaczna na ciepło i zimno. Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm można ją jeść w każdej fazie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Pasuje do każdej fazy. Wielkość porcji w posiłku głównym: 120 g upieczonej piersi. Składniki: 1 pierś z indyka, łyżka musztardy, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta majeranku, 4 łyżki oleju (tylko 3. faza), oraz rękaw do pieczenia. Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich składników. Pierś z indyka nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy…
Chili z indykiem i fasolą
Sycące i aromatycznie chili z indykiem oraz dodatkiem dwóch rodzajów fasoli i soczewicy. Porcja na duży garnek z myślą o zrobieniu zapasów do zamrożenia, co oznacza oszczędność czasu i wysiłku. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 14 porcji. Składniki: 480 g mielonego mięsa z indyka (chudego, bez konserwantów), 2 czerwone cebule, puszka fasoli czerwonej, puszka fasoli białej, puszka soczewicy, 2 małe cukinie lub opakowanie selera naciowego, 2 puszki pomidorów krojonych, opakowanie 400 g przecieru pomidorowego, przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki chili w proszku*, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka oregano, łyżeczka kuminu, pół łyżeczki cynamonu, opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra do posypania. * Jeśli lubisz pikantne…
Burgery z indyka i kalafiora
Kotlety mielone, jednak zupełnie nietradycyjne – z indykiem, kalafiorem, marchwią, porem i natką pietruszki. Dzięki dużej ilości warzyw są bardzo delikatne i soczyste. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. Składniki: 48o g mielonego indyka (bez konserwantów), 1/2 pora, 1 marchewka 300 g kalafiora, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala (można zastąpić curry), 1 szklanka wywaru z warzyw lub wody, 1/2 pęczka natki pietruszki, 6 łyżek oleju (np. z pestek winogron) do smażenia, opcjonalnie, jeśli jemy burgery na kolację, można zrobić do nich sałatkę z komosy: pół szklanki ugotowanej komosy wymieszać z pokrojonym pomidorem, łyżką…
Kotleciki z indyka z szałwią i oregano
Uniwersalny (pasujący do wszystkich faz) przepis na aromatyczne kotleciki o intensywnym ziołowym smaku. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3., lecz najbardziej polecane w fazie 2. Składniki na 4 porcje na danie główne lub 8 porcji przekąskowych w fazie 2. Składniki: 480 g mielonego chudego indyka bez konserwantów (może być też mięso z kurczaka), 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, 1 łyżeczka szałwii, 1 łyżeczka oregano, 3/4 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki – powinno wyjść 8 sztuk (po 2 na porcję). Smaż na nieprzywierającej patelni…
Pieczeń rzymska z warzywami
To jedno z tych uniwersalnych dań, które można jeść w każdej fazie diety, a na dodatek jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone we wszystkich fazach, ale najbardziej przydane w fazie 2. Składniki na 8 porcji do posiłku głównego lub 16 porcji przekąskowych. Składniki: 960 g chudego mięsa mielonego indyczego lub wołowego bez konserwantów (u mnie pół na pół mięso z indyka i mięso wołowe), jedna poszatkowana cebula, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szklanka poszatkowanej kapusty, papryka czerwona pokrojona w niewielką kostkę, 2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, ulubione przyprawy. Wariant: można kapustę czy paprykę zastąpić fasolką szparagową czy innymi warzywami lub w…
Hiciorskie kotlety na każdą fazę
Bardzo dobry przepis czytelniczki bloga – smaczne, aromatyczne kotlety mięsno-warzywne pasujące do każdej fazy diety. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla każdej fazy, w zależności od dodatków (szczegóły poniżej). Składniki na 10 porcji. Jedna porcja odpowiada ilości białka na posiłek główny w każdej fazie, a połowa porcji może być przekąską w fazie 2. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa mielonego bez konserwantów z indyka, 1/2 kg chudej mielonej wołowiny bez konserwantów, 1 kg białej kapusty świeżej (można zastąpić w fazie 1. i 2. brokułem albo w fazie 3. kalafiorem),, duża cebula , 6 ząbków czosnku, 4 białka, zielenina do wyboru: duży pęczek natki pietruszki, pęczek kolendry, koperku i szczypiorku, może też być świeży…
Indyk w ziołach powoli pieczony
Przepis czytelniczki bloga Gosi. Jeden z najbardziej pożądanych na diecie przepisów, ponieważ pasuje do każdej fazy jako danie główne obiadowe lub kolacyjne, a także może być przekąską w fazie 2. Danie fazy 1., 2. i 3. na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów. Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram. Składniki: 2 kg filetu z piersi indyka, 5 ząbków czosnku, sól, mieszanka ziół: pieprz czarny, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka lub gotowe „Zioła Małgorzatki”. Wymaga wcześniejszego marynowania, najlepiej zacząć przygotowania dzień wcześniej. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Indyka natrzeć…