
Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów
Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny.
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej),
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
- łyżeczka ksylitolu,
- sól i pieprz do smaku.
- Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski.
- Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki.
- Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol i pieprz.
- Powstałym sosem polać fasolkę z orzechami, dokładnie wymieszać.
- Dodać pomidorki przekrojone na pół, delikatnie zamieszać.
Mój komentarz:
Przepis wyszperałam na blogu Wegetarianka (jednak sałatka jest w 100% wegańska).
To przepyszna sałatka o naprawdę intensywnym smaku (co zapewnia sos z octem balsamicznym i dodatkiem ksylitolu), a dzięki dodatkowi orzechów jest naprawdę syąca. Może być przekąską w 3. fazie, ale też pyszną kolacją z kromką chleba np. żytniego.

