Przepisy

Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów

Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny. 

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej),
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski.
  2. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki.
  3. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol i pieprz.
  4. Powstałym sosem polać fasolkę z orzechami, dokładnie wymieszać.
  5. Dodać pomidorki przekrojone na pół, delikatnie zamieszać.

Mój komentarz:
Przepis wyszperałam na blogu Wegetarianka (jednak sałatka jest w 100% wegańska).

To przepyszna sałatka o naprawdę intensywnym smaku (co zapewnia sos z octem balsamicznym i dodatkiem ksylitolu), a dzięki dodatkowi orzechów jest naprawdę syąca. Może być przekąską w 3. fazie, ale też pyszną kolacją z kromką chleba np. żytniego.

W blogowym sklepie:

NOWOŚĆ!

 

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *