Przepisy

Klopsiki z kurczaka po tajsku


Danie fazy 1, 2 lub 3. Na obiad, kolację, a w fazie 2. także jako przekąska. 

4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • 500 gr piersi kurczaka
  • jedna cebula dymka
  • białko z jednego jaja
  • łyżka musztardy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce (można zastąpić szczyptą imbiru w proszku)
  • 0,5 – 1 łyżeczka curry
  • przyprawy: sól, pieprz

1. Pierś z kurczaka zmiksować, np. w blenderze
2. Cebulę dymkę posiekać drobno wraz ze szczypiorkiem i dodać do kurczaka.
3. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
4. Wykładać na blachę do pieczenia kulki za pomocą łyżeczki maczanej w zimnej wodzie (masa klei się).
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Warto na dnie piekarnika postawić blaszkę z wodą – dzięki parującej wodzie temu kulki nie będą suche.

Mój komentarz:
Kolejna odsłona klopsików z kurczaka. Kulki curry już podczas pieczenia pachną wręcz nieziemsko! Trudno uwierzyć, że to danie surowej 2. fazy.
Serwujemy z porcją warzyw. Chodzi mi też po głowie pomysł wrzucenia klopsików do zupy-kremu z warzyw, pomyślę o tym w najbliższym czasie.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

10 komentarzy

  • Riverina

    Ewo podziwiam, że pracując i z małymi dziećmi masz pomysły i siłe, żeby gotować nowe potrawy. Zastanawiam się, czy takie kulki dałyby się ugotować np w zupie? Przyznaję, ze jak wracam z pracy jestem tak zmęczona, ze nie mam siły robić i piec tak długo tych kulek, a wyglądają smakowicie.

    • Ewa/SzybkaPrzemiana.pl

      Riverina, ja sama się podziwiam, że mi się chce 😉 To musi być efekt uboczny diety, bo wcześniej takie rzeczy byłyby nie do pomyślenia.

      Ugotowanie w zupie to superpomysł. Myślałam, żeby je np. ugotować w wywarze z kurczaka, dodać jeszcze do wywaru tajskie dodatki – imbir, trawę cytrynową. Myślę, że to byłoby bardzo dobre, taki tajski rosół z klopsikami.

  • beata

    Klopsiki są bardziej soczyste, gdy doda się do zmielonego mięsa rozdrobniony w blenderze brokuł albo kalafior czy też mieszankę warzyw w ilości: 500 g mięsa – 400-500 g warzyw. Warzywa trzeba ugotować na półtwardo.

  • Asia R

    Właśnie moje klopsy są zbyt suche następnym razem dołożę brokule na pół twardo. Ostatnio spotkałam koleżankę zachwycala się moim wyglądem i powiedziała ze jej koleżanki chcą natychmiast tą dietę czyli efekt widać pozdrawiam

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *