Korzenna dynia z jajkiem
Poranki są już bardzo chłodne, więc jesienne śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające. Z kolei królowa sezonu – dynia zapewni nam między innymi cynk, potas, beta karoten, witaminę A. Świetnie działa na metabolizm!
Zobacz także:
Danie Diety Przyspieszającej Metabolizm. Faza 3. Na śniadanie lub kolację.
Składniki na 1 porcję (w razie potrzeby zwielokrotnić)”
- ok. 400-500 g dyni piżmowej (lub dowolnej),
- jajo eko,
- 3 łyżki oliwy lub oleju,
- łyżeczka nasion gorczycy,
- łyżeczka garam masala (można zastąpić curry),
- garść dowolnych kiełków,
- do podania: kromka chleba żytniego.
- Dynię obierz ze skórki i usuń pestki, następnie obgotuj na parze aż będzie miękka (sprawdź czubkiem noża).
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, dosyp gorczycę, dodaj obgotowaną dynię i zrumień, delikatnie mieszając, żeby dynia się nie rozpadła.
- Następnie posyp dynię garam masala i smaż kilka minut, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Przełóż dynię na podgrzany talerz i usmaż jajko sadzone, a gdy się zetnie zsuń je na patelnię.
- Podawaj z kiełkami i kromką żytniego chleba.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Jedz. Mała księga szybkich dań”, od siebie dodałam kiełki i chleb żytni – dla uzupełnienia posiłku.
A jeśli mielibyście problem z zakupem przyprawy garam masala, to jest dostępna w sieci, a w razie czego curry jest niezłym zamiennikiem (przyprawa o dość zbliżonym składzie i podobnym, korzennym klimacie).