Przepisy

Korzenna dynia z jajkiem

Poranki są już bardzo chłodne, więc jesienne śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające. Z kolei królowa sezonu – dynia zapewni nam między innymi cynk, potas, beta karoten, witaminę A. Świetnie działa na metabolizm!

Zobacz także:

Danie Diety Przyspieszającej Metabolizm. Faza 3. Na śniadanie lub kolację. 

Składniki na 1 porcję (w razie potrzeby zwielokrotnić)”

  • ok. 400-500 g dyni piżmowej (lub dowolnej),
  • jajo eko,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • łyżeczka nasion gorczycy,
  • łyżeczka garam masala (można zastąpić curry),
  • garść dowolnych kiełków,
  • do podania: kromka chleba żytniego.
  1. Dynię obierz ze skórki i usuń pestki, następnie obgotuj na parze aż będzie miękka (sprawdź czubkiem noża).
  2. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, dosyp gorczycę, dodaj obgotowaną dynię i zrumień, delikatnie mieszając, żeby dynia się nie rozpadła.
  3. Następnie posyp dynię garam masala i smaż kilka minut, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Przełóż dynię na podgrzany talerz i usmaż jajko sadzone, a gdy się zetnie zsuń je na patelnię.
  5. Podawaj z kiełkami i kromką żytniego chleba.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Jedz. Mała księga szybkich dań”, od siebie dodałam kiełki i chleb żytni – dla uzupełnienia posiłku.

A jeśli mielibyście problem z zakupem przyprawy garam masala, to jest dostępna w sieci, a w razie czego curry jest niezłym zamiennikiem (przyprawa o dość zbliżonym składzie i podobnym, korzennym klimacie).

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *