Pomidory z fasolką na ciepło
To przepis zwyczajny niezwyczajny. Z bardzo prostych składników, ale w tym właśnie tkwi jego siła – zrobisz go szybko, z tego, co masz w domu, bez zawracania głowy. Pochodzi z wegańskiej książki „Jadłonomia po polsku”. Wegańskie przepisy Marty nigdy nie zawodzą.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Więcej informacji w komentarzu poniżej.
Składniki na 3 porcje:
- puszka białej fasolki (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej),
- 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia,
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej,
- sól, pieprz,
- 3-4 pomidory malinowe lub bawole serce (600 g),
- 1/2 cebuli,
- zielenina do posypania: szczypiorek, natka, koperek, itp.
- Fasolkę odcedzić.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać fasolkę, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
- Smażyć 5 minut co jakiś czas mieszając. Ma skwierczeć.
- W międzyczasie pokroić pomidory na ćwiartki lub ósemki, cebulę w paski. Posolić.
- Fasolkę dodać do pomidorów, wymieszać, posypać zieleniną i podawać.
Mój komentarz:
„Pomidory i fasola? Nie przewracajcie kartki, bo to niepozorne danie jest znaczne bardziej ekscytujące, niż mogłoby się wydawać” – pisze Marta Dymek w swojej książce „Jadłonomia po polsku”.
Zgadzam się! Danie smaczne na ciepło, jak i na zimno, sycące i pełne składników odżywczych. W 3. fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm może być śniadaniem lub kolacją – trzeba dodać np. kromkę chleba żytniego, a w śniadania jeszcze jakiś owoc.