Przepisy

Pomidory z fasolką na ciepło

To przepis zwyczajny niezwyczajny. Z bardzo prostych składników, ale w tym właśnie tkwi jego siła – zrobisz go szybko, z tego, co masz w domu, bez zawracania głowy. Pochodzi z wegańskiej książki „Jadłonomia po polsku”. Wegańskie przepisy Marty nigdy nie zawodzą. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Więcej informacji w komentarzu poniżej.  

Składniki na 3 porcje:

  • puszka białej fasolki (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej),
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia,
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej,
  • sól, pieprz,
  • 3-4 pomidory malinowe lub bawole serce (600 g),
  • 1/2 cebuli,
  • zielenina do posypania: szczypiorek, natka, koperek, itp.
  1. Fasolkę odcedzić.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać fasolkę, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć 5 minut co jakiś czas mieszając. Ma skwierczeć.
  4. W międzyczasie pokroić pomidory na ćwiartki lub ósemki, cebulę w paski. Posolić.
  5. Fasolkę dodać do pomidorów, wymieszać, posypać zieleniną i podawać.

Mój komentarz:
„Pomidory i fasola? Nie przewracajcie kartki, bo to niepozorne danie jest znaczne bardziej ekscytujące, niż mogłoby się wydawać” – pisze Marta Dymek w swojej książce „Jadłonomia po polsku”.

Zgadzam się! Danie smaczne na ciepło, jak i na zimno, sycące i pełne składników odżywczych. W 3. fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm może być śniadaniem lub kolacją – trzeba dodać np. kromkę chleba żytniego, a w śniadania jeszcze jakiś owoc.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *