Przepisy

Kotleciki z kurczaka z batatem

Soczyste, delikatne kotleciki ze zmielonego mięsa kurczaka. To jedno z tych bardzo prostych dań, które smakują każdemu.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na obiad lub na kolację. Składniki na 4 porcje. 

Składniki:

    • 480 g piersi z kurczaka,
    • 1 średni batat (ok. 350 g),
    • ząbek czosnku zmiażdżony (można pominąć),
    • sól, pieprz do smaku,
    • olej do smażenia, np. z pestek winogron.
  1. Mięso z kurczaka zmielić (można z blenderze z nożykiem w kształcie litery „s”).
  2. Batat zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie wymieszać.
  4. Na rozgrzany olej kłaść uformowane kotlety i smażyć z obu stron na rumiano.

Wersja dla fazy 1.: wszystko tak samo, tylko smażyć bez oleju na nieprzywierającej patelni lub upiec w piekarniku.

Mój komentarz:
To jedno z tych bardzo prostych dań, które smakują każdemu. Smaku batata nie czuć, nadaje on natomiast kotletom soczystości i delikatnego smaku. Można słodki ziemniak zastąpić dynią lub marchwią, smak będzie wówczas nieco inny, ale również bardzo dobry. Amatorzy pikantnych smaków mogą doprawić te kotleciki na ostro pieprzem kajeńskim.

W blogowym sklepie:

NOWOŚĆ!



Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *