Krem z batatów z imbirem i mleczkiem kokosowym
Słona, słodka i pikantna zupa idealna na chłodne dni. Syci i rozgrzewa. Naładowana składnikami odżywczymi dzięki batatom i mleczku kokosowemu.
Zobacz także:
- Szybka zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym
- Pikantna zupa curry z kurczakiem
- Zupa krem z kalafiora i pora
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4-6 porcji zupy.
Składniki:
- 800 g batatów (ok. 3 małe),
- 1 szklanka mrożonki „włoszczyzna paski” lub taka sama ilość włoszczyzny świeżej, pokrojonej,
- 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (np. Real Thai, Rossmann),
- 3 łyżki oleju,
- 4-5 łyżeczek drobno startego, świeżego imbiru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
- W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, przełożyć do niego włoszczyznę i smażyć na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
- Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Smażyć przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Wlać do garnka 0,5 litra wody i gotować ok. 10 minut pod przykryciem do miękkości batatów.
- Gdy bataty będą miękkie, dodać mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku, doprowadzić do wrzenia.
- Zestawić garnek z ognia, dodać imbir, sok z cytryny i zmiksować całość na krem. Podawać.
Mój komentarz:
Bataty nie są może tanie, ale od czasu do czasu warto zaszaleć i zrobić taką zupę, bo warzywo to zawiera sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Nie brakuje w nich też witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B6), witaminy C, kwasu foliowego i witaminy E.
Dzięki zawartości mleczka kokosowego zupa jest tłusta i sycąca. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 4-6 misek zupy, można zjeść jedną miskę jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Wariant: bataty można zastąpić marchwią.