Przepisy

Krem z batatów z imbirem i mleczkiem kokosowym

Słona, słodka i pikantna zupa idealna na chłodne dni. Syci i rozgrzewa. Naładowana składnikami odżywczymi dzięki batatom i mleczku kokosowemu. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4-6 porcji zupy. 

Składniki:

  • 800 g batatów (ok. 3 małe),
  • 1 szklanka mrożonki „włoszczyzna paski” lub taka sama ilość włoszczyzny świeżej, pokrojonej,
  • 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (np. Real Thai, Rossmann),
  • 3 łyżki oleju,
  • 4-5 łyżeczek drobno startego, świeżego imbiru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, przełożyć do niego włoszczyznę i smażyć na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
  2. Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Smażyć przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  3. Wlać do garnka 0,5 litra wody i gotować ok. 10 minut pod przykryciem do miękkości batatów.
  4. Gdy bataty będą miękkie, dodać mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku, doprowadzić do wrzenia.
  5. Zestawić garnek z ognia, dodać imbir, sok z cytryny i zmiksować całość na krem. Podawać.

Mój komentarz:
Bataty nie są może tanie, ale od czasu do czasu warto zaszaleć i zrobić taką zupę, bo warzywo to zawiera sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Nie brakuje w nich też witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B6), witaminy C, kwasu foliowego i witaminy E.

Dzięki zawartości mleczka kokosowego zupa jest tłusta i sycąca. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 4-6 misek zupy, można zjeść jedną miskę jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Wariant: bataty można zastąpić marchwią.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *