• Przepisy

    Kokosowe trufle z batatów

    Eksperymentów ze zdrowymi słodkościami ciąg dalszy. Spodziewałam się, że trufle z batatów będą miały intensywnie batatowy smak, a tymczasem – moim zdaniem – nie jest zbyt wyczuwalny. Smakują raczej kokosowo. I ten kolor! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje przekąskowe.  Składniki: szklanka pure z batata*, 3 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany też ostatecznie może być), 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżeczka ksylitolu, szczypta soli, garść wiórków kokosowych do obtoczenia. * ugotowany/upieczony batat następnie zmiksowany na pure, na szklankę pure potrzebny jest jeden mały batat Do pure dodać wszystkie składniki z wyjątkiem wiórków i dokładnie wymieszać. Następnie formować małe kulki i obtaczać je w wiórkach. Można…

  • Przepisy

    Szybka zupa fasolowa

    Smak kuchni polskiej na diecie – zdrowa zupa fasolowa, obficie doprawiona majerankiem i pieprzem budzi miłe wspomnienia domowej kuchni. Mnie osobiście ten smak i zapach kojarzy się z obozem harcerskim, gdzie nakładało się taką zupę wprost z postawionego na ogniu z wielkiego kotła – eh, to były czasy… Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 8 porcji, na obiad lub kolację.  Składniki: 2 puszki białej fasoli, 240 g kabanosów z kurczaka Konspol z Biedronki (lub kabanosów z kurczaka Drobimex – tylko te 2 rodzaje nie zawierają konserwantów czytaj więcej), 6 szklanek wywaru z włoszczyzny (lub wody), 2 marchewki, 1 batat, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 por (biała część),…

  • Przepisy

    Kotleciki z kurczaka z batatem

    Soczyste, delikatne kotleciki ze zmielonego mięsa kurczaka. To jedno z tych bardzo prostych dań, które smakują każdemu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na obiad lub na kolację. Składniki na 4 porcje.  Składniki: 480 g piersi z kurczaka, 1 średni batat (ok. 350 g), ząbek czosnku zmiażdżony (można pominąć), sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, np. z pestek winogron. Mięso z kurczaka zmielić (można z blenderze z nożykiem w kształcie litery „s”). Batat zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść uformowane kotlety i smażyć z obu stron na rumiano. Wersja dla fazy 1.: wszystko tak samo, tylko smażyć bez…