Kurczak cytrynowy
Danie fazy 1, 2 i 3 diety przyspieszającej metabolizm – na obiad lub na kolację.
Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska.
8 porcji dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka,
- 1 cytryna,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, papryczka chili.
1. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na szerokie paski.
2. Cytrynę dokładnie wyszorować pod gorącą wodą, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek drobno posiekać.
3. Sok i skórkę z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz połączyć ze sobą, a następnie włóżyć do tej marynaty kurczaka i dokładnie wymieszać całość. Odstawić na 2-3 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
4. Przełożyć kurczaka do formy do pieczenia i piec (bez przykrycia) przez 30 minut w piekarnku nagrzanym do 180 stopni. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby także upieczenie w rękawie, ale akurat nie miałam w domu.
5. Przed podaniem posypać papryczką chili.
Przepis pochodzi z „Prześlij przepis”, z moimi modyfikacjami.
Mój komentarz:
Ten sposób przyrządzenia bardzo mi się podoba ze względu na intensywny cytrusowy aromat. Wyraźny, mocny smak – oto, czego nam potrzeba w fazie nr 2. Bardzo dobrze pasuje jako składnik sałatki składającej się z sałaty i/lub szpinaku, ogórka, papryki.